DISTRIBUIȚI
FILE PHOTO: Chinese staff members adjust U.S. and Chinese flags before the opening session of trade negotiations between U.S. and Chinese trade representatives at the Diaoyutai State Guesthouse in Beijing, China February 14, 2019. Mark Schiefelbein/Pool via REUTERS/File Photo

Administraţia Donald Trump a criticat vehement, vineri, refuzul Chinei de participare la Noul Tratat START, semnat de SUA cu Rusia, dar, în contextul în care acordul urmează să expire şi dat fiind că negocierile stagnează, preşedintele rus, Vladimir Putin, propune prelungirea necondiţionată un an, potrivit mediafax.

„Chinezii sunt atât de ocupaţi să fabrice ogive nucleare şi să îşi construiască armata încât nu sunt interesaţi” de semnarea unui tratat pentru reducerea armamentului strategic. Statele Unite sunt „pregătite să meargă în continuare cu acordul privind armamentul semnat cu Rusia”, a declarat vineri, conform agenţiei Associated Press, Robert O’Brien, consilierul prezidenţial american pentru Securitate Naţională, la o videoconferinţă organizată de Institutul Aspen.


Citește și :  Peste 1.000 de prizonieri de război eliberaţi în Yemen în cel mai mare schimb de la începutul conflictului

Însă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a exprimat scepticism privind ajungerea rapidă la un acord de prelungire a Noului Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START), explicând că Moscova nu poate accepta condiţiile formulate de Washington. Serghei Lavrov a precizat că Rusia nu poate limita numărul ogivelor nucleare până când Statele Unite nu retrag armele atomice tactice din Europa.

În contextul stagnării negocierilor, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a propus vineri „prelungirea cu cel puţin un an, fără precondiţii, a actualului tratat, pentru a permite negocieri substanţiale”, potrivit agenţiei AP. Liderul de la Kremlin a sublinuat că este dispus să discute în cadrul negocierilor despre noile tipuri de armament.

Rusia propusese prelungirea cu cinci ani, fără precondiţii, a Noului Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START), dar Administraţia Donald Trump a insistat pentru un nou acord, care să includă China.

Citește și :  Număr record de cazuri de COVID-19, peste 400.000, raportate pe plan mondial în ultimele 24 de ore

Noul Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START), semnat în anul 2010, limitează numărul ogivelor nucleare în Rusia şi SUA. Tratatul va expira în februarie 2021 dacă nu va fi prelungit.

Rusia a anunţat miercuri că nu a ajuns încă la un acord cu Statele Unite privind prelungirea acordului, în pofida informaţiilor de la Washington sugerând progrese importante. Oficiali de la Washington au sugerat că Statele Unite şi Rusia au ajuns la un acord de principiu pentru prelungirea tratatului. Conform unor surse citate de site-ul de ştiri Axios.com, Administraţia Donald Trump ar vrea semnarea acordului de prelungire a Noului Tratat START înaintea scrutinului prezidenţial din 3 noiembrie. Însă Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat miercuri că deocamdată nu s-a ajuns la niciun acord, deşi Rusia vrea prelungirea tratatului. „În privinţa înţelegerii necesităţii prelungirii Tratatului START, sperăm că suntem pe acelaşi drum. Noi înţelegem necesitatea de a fi prelungit, că acest lucru este în interesul ambelor ţări şi al securităţii strategice la nivel mondial”, a declarat Dmitri Peskov, potrivit agenţiei Reuters.