DISTRIBUIȚI
AFP

Statele Unite au transmis miercuri că sunt „profund îngrijorate” de decizia Curţii Europene de Justiţie (CEJ) conform căreia produsele alimentare originare din teritoriile ocupate de Israel trebuie să fie etichetate ca atare, relatează DPA, potrivit agerpres.

„Circumstanţele legate de cerinţa de etichetare în cazurile specifice prezentate instanţei sunt sugestive pentru poziţia anti-Israel”, a precizat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, Morgan Ortagus.


Citește și : Noul președinte al Senatului polonez readuce steagul UE în instituție

„Această cerinţă serveşte doar la a încuraja, facilita şi promova boicoturile, renunţarea la investiţii şi sancţiunile (BDS) împotriva Israelului”, a spus ea, făcând referire la mişcarea care promovează presiunea economică asupra Israelului din cauza tratamentului aplicat palestinienilor.

„SUA se opun fără echivoc oricărui efort de a apela la BDS sau la orice alt mijloc de presiune economică, de a izola sau de a delegitimiza în vreun fel Israelul”, a mai afirmat Morgan Ortagus.

Uniunea Europeană a criticat de mult timp politica de colonizare a Israelului în Teritoriile Palestiniene ocupate. O cerinţă a UE din 2015 stipulează că bunurile din regiune trebuie etichetate corespunzător, un punct sensibil între cele două părţi.

În acest caz particular, o organizaţie evreiască şi o companie de producţie de vin din teritoriile ocupate au contestat o decizie din Franţa care cerea ca produsele din teritoriile ocupate să reflecte originea lor.

Citește și : Un om important din curtea lui Zelenski, ARESTAT pentru corupție

Consiliul de Stat din Franţa a apelat la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) pentru a oferi ajutor în interpretarea regulilor relevante din UE.

Marţi, instanţa europeană cu sediul în Luxemburg a confirmat legislaţia franceză, afirmând că a nu specifica faptul că produsul vine din teritoriile ocupate poate fi înşelător.