DISTRIBUIȚI
Reuters

Statele Unite corelează plăţile pentru vaccinurile destinate Covid-19 cu respectarea termenelor de producţie şi de aprobare, potrivit documentelor publice şi unui oficial al administraţiei Trump, ceea ce exercită presiuni asupra producătorilor de medicamente, inclusiv asupra companiei Moderna, transmite Reuters, scrie news.ro .

Într-un acord cu compania de biotehnologie Moderna din Cambridge, Massachusetts, anunţat în această săptămână, agenţiile federale au negociat plăţi în scădere. Astfel, Moderna va primi 1,5 miliarde de dolari dacă vaccinul la care lucrează va fi aprobat de autorităţile de reglementare până pe 31 ianuarie 2021. Compania va primi 1,2 miliarde de dolari dacă nu va respecta acest termen.


Citește și : Peste 260 de români care lucrează în Germania la o fabrică de conserve, testați pozitiv pentru COVID-19

Moderna va mai primi 600 de milioane de dolari atunci când va demonstra că a construit o bază de producţie la scară industrială pentru vaccinul său, chiar dacă acest lucru va avea loc înainte ca vaccinul să fie autorizat de autorităţile de reglementare.

Plăţile guvernului către alţi producători de medicamente vor fi la rândul lor condiţionate de lansarea de studii clinice nu mai târziu de începutul toamnei şi de construirea unor capacităţi de producţie până la sfârşitul acestui an, au declarat doi oficiali ai administraâiei Trump, adăugând că termenele variază în funcţie de companie.

Termenii acordurilor amplifică riscurile financiare pentru producătorii de medicamente şi măresc presiunile de accelerare a lansării vaccinurilor, ceea ce îi îngrijorează pe unii apărători ai sănătăţii publice.

Autorităţile, Moderna şi alte companii nu au comentat informaţiile.

Citește și : Reuniunile cu peste 10 persoane la Paris, interzise dacă nu este garantată distanţarea socială

Alţi producători de medicamente nu au dezvăluit public termenii acordurilor lor cu guvernul americane, dar Pfizer a precizat că acordul său cu guvernul pentru un vacin la care lucrează împreună cu BioNTech va fi plătit doar dacă vaccinul va fi aprobat de autorităţile de reglementare.

Statele Unite au încheiat acorduri cu Johnson & Johnson, Pfizer, BioNTech, Sanofi şi GlaxoSmithKline. Totodată, guvernul a încheiat un acord cu AstraZeneca pentru 300 de milioane de doze de vaccin, în schimbul finanţării acordate companiei pentru cercetare şi dezvoltare.