DISTRIBUIȚI
AP

Preşedintele Donald Trump s-a angajat miercuri, la Washington, în faţa omologului său polonez Andrzej Duda, să desfăşoare 1.000 de soldaţi americani în Polonia la solicitarea autorităţilor de la Varşovia, care urmăresc să descurajeze o potenţială agresiune din partea Rusiei, informează Reuters, potrivit agerpres.

Trump a făcut acest anunţ la Casa Albă, într-o conferinţă de presă cu preşedintele Andrzej Duda, la scurt timp după semnarea unei declaraţii comune de susţinere a cooperării militare bilaterale şi după ce au urmărit zborul unui avion F-35.


Citește și : Prima vizită a unui preşedinte german în ultimii 16 ani în Islanda – Frank-Walter Steinmeier a sosit la Reykjavik

Şeful statului american anunţase la începutul întrevederii din Biroul Oval că Polonia a comandat 30 de avioane de vânătoare americane F-35.

Duda, care ia în calcul denumirea acestei desfăşurări de trupe americane „Fort Trump”, a afirmat că suplimentarea trupelor este necesară din cauza agresiunii suferite în trecut de Polonia din partea Moscovei şi pentru a sprijini consolidarea legăturilor acestui stat cu Occidentul.

„Rusia îşi arată din nou faţa aspră, neprietenoasă şi imperială”, a declarat Duda.”Rusia caută mereu să ne ia teritoriul”, a adăugat preşedintele polonez.

La începutul discuţiilor cu omologul polonez, liderul de la Casa Albă afirmase că acest contingent ar putea fi deplasat din cadrul forţelor americane staţionare în Germania, ţară pe care Trump a acuzat-o că plăteşte prea puţin pentru apărarea comună a NATO.

Decizia preşedintelui american reprezintă un efort de a satisface interesele Poloniei, un aliat cheie al NATO, fără a-l antagoniza în mod făţiş pe preşedintele rus Vladimir Putin, cu care Trump ar dori să aibă relaţii de prietenie, comentează Reuters.

„Sper ca Polonia va avea o relaţie minunată cu Rusia. Sper că vom avea o relaţie minunată cu Rusia”, a mai declarat Trump.

Statele Unite au deja trupe în Polonia în baza acordului din 2016 cu NATO, ca răspuns la anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea în 2014.

Citește și : Moon speră să se întâlnească cu Kim în orice moment înainte de vizita lui Trump în Coreea de Sud

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg a salutat anunţul preşedintelui american.

„Anunţul de astăzi este parte a eforturilor NATO măsurate, defensive şi proporţionale de întărire a (politicii) noastre de apărare şi descurajare”, a declarat Stoltenberg.

În pofida manifestării unei unităţi trainice, în conferinţa de presă comună Trump nu a fost de acord cu încercarea preşedintelui Duda de a forţa retragerea unor judecători ai Curţii Supreme din Polonia, o decizie care anul trecut a stârnit proteste. „Nu”, a răspuns preşedintele american, când a fost întrebat dacă susţine această măsură.