DISTRIBUIȚI
WHO | World Health Organization

Washingtonul a anunţat joi că 75% din cele 80 de milioane de doze de vaccinuri anti-Covid promise de Statele Unite unor ţări străine până la sfârşitul lunii iunie vor fi distribuite prin intermediul programului COVAX, relatează AFP, potrivit agerpres 

„Astăzi, guvernul anunţă cadrul pentru distribuirea acestor 80 de milioane de doze americane în întreaga lume”, a indicat Casa Albă într-un comunicat. ”Cel puţin trei sferturi din dozele donate vor fi distribuite prin COVAX”, a adăugat sursa citată.


Citește și : Biden vrea să reevalueze LISTA NEAGRĂ a lui Trump privind companiile chineze

Aceasta reprezintă un total de 60 de milioane de doze distribuite prin acest sistem creat pentru a asigura o distribuire echitabilă a vaccinurilor, în special către ţările cu venituri mici.

Restul de 25% (20 de milioane de doze) vor fi destinate ”ţărilor în nevoie, celor care se confruntă cu focare de epidemie, vecinilor imediaţi” ai Statelor Unite, a indicat Casa Albă.

Washingtonul a precizat, de asemenea, ţările cărora li se vor administra primele 25 de milioane de doze: aproape 19 milioane vor trece prin COVAX (6 milioane pentru America de Sud şi Centrală, 7 milioane pentru Asia şi 5 milioane pentru Africa).

Citește și : ATENŢIE, români! Se apropie termenul limită pentru solicitarea rezidenţei în UK

Restul de 6 milioane vor fi distribuite direct către ţări ”partenere” (Mexic, Canada, Egipt, Irak, Yemen …).

„Nu distribuim aceste doze pentru a obţine favoruri sau pentru a forţa obţinerea unor concesii”, a declarat preşedintele american Joe Biden într-un comunicat. ”Distribuim aceste vaccinuri pentru a salva vieţi şi a conduce lumea spre sfârşitul pandemiei, prin exemplul nostru”, a menţionat, de asemenea, preşedintele american.