DISTRIBUIȚI
afp

SUA au confirmat vineri seară că au confiscat încărcătura a patru petroliere care transportau petrol iranian spre Venezuela din partea Gardienilor Revoluţiei, pe care Washingtonul o consideră o organizaţie teroristă, relatează AFP, scrie agerpres.

Peste un milion de barili de petrol au fost confiscaţi, ceea ce reprezintă cea mai mare confiscare americană de petrol iranian, a precizat Departamentul american al Justiţiei într-un comunicat, confirmând informaţiile publicate de Wall Street Journal.


Citește și : Trump i-a scris lui Assad în legătură cu situaţia jurnalistului american Austin Tice, răpit în 2012 în Siria

Ministerul a afirmat că a depus pe 2 iulie, la un tribunal federal din Washington, o plângere şi un ordin de confiscare pentru încărcăturile petrolierelor Bella, Bering, Pandi şi Luna, în drum spre Venezuela.

„Guvernul anunţă astăzi că a efectuat această captură cu succes, confiscând în jur de 1,12 milioane de barili de petrol”, se mai menţionează în comunicat. „Cu ajutorul partenerilor străini, această încărcătură confiscată este acum în mâinile SUA”, precizează textul citat.

Washingtonul pare să stabilească o legătură între această operaţiune şi incidentul din Marea Oman denunţat miercuri de armata americană, atunci când forţele iraniene au arestat un petrolier sub pavilion liberian în apele internaţionale, utilizând un elicopter şi două nave pentru a prelua controlul asupra acestuia.

„După punerea în aplicare a ordinului de confiscare american, marina iraniană a arestat o navă străină de afacere, într-o tentativă aparentă de a recupera petrolul confiscat, dar nu a reuşit acest lucru”, precizează comunicatul Ministerului Justiţiei, reamintind că comandamentul central al armatei americane a publicat o înregistrare video cu acest incident.

Ambasadorul iranian în Venezuela, Hojat Soltani, a declarat pe Twitter că informaţiile privind confiscarea încărcăturii petrolierelor iraniene reprezintă „încă o minciună şi un război psihologic” din partea SUA.

Citește și : Peste 700 de militari francezi au ajuns la Beirut pentru a ajuta la eforturile de salvare de după explozii

„Navele nu sunt iraniene şi nici proprietarul, nici drapelul nu au nimic de a face cu Iranul”, a postat pe Twitter Hojat Soltani.

Venezuela deţine mari rezerve de petrol, dar producţia sa s-a prăbuşit şi ţara duce lipsă de carburant. Sancţiunile americane împotriva regimului preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro l-au obligat pe acesta să apeleze la aliaţi ca Iranul, care a trimis mai multe petroliere în cursul anului pentru a uşura această penurie.