DISTRIBUIȚI
The Independent

Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a condamnat joi „recurgerea excesivă la forţă” de către militari în Nigeria, după reprimarea sângeroasă a unor manifestaţii paşnice, soldată cu cel puţin 12 morţi în Lagos, informează AFP, potrivit agerpres.

„SUA condamnă cu fermitate recurgerea excesivă la forţă de către militarii care au tras asupra unor manifestanţi paşnici în Lagos, cauzând morţi şi răniţi”, a afirmat Pompeo, cerând o anchetă imediată asupra acestor fapte. „Persoanele implicate trebuie trase la răspundere în conformitate cu legile nigeriene”, a precizat el.


Citește și: Hit and run: Un jandarm francez a fost lovit intenționat de o mașină care circula cu viteză

„Îndemnăm forţele de ordine să dea dovadă de reţinere maximă şi să respecte libertăţile fundamentale, iar pe manifestanţi – să rămână paşnici”, a adăugat secretarul de stat american.

Cel puţin 38 de persoane au fost ucise marţi în Nigeria, dintre care 12 manifestanţi în Lagos, unde armata şi poliţia au tras cu gloanţe reale asupra manifestanţilor, potrivit Amnesty International.

Vezi și: 43 de persoane au fost eliberate după ce au fost ținute captive într-o bancă din Georgia – VIDEO

De aproape două săptămâni, Nigeria, prima putere economică a Africii şi ţara cea mai populată de pe continent, este scena unei mişcări de contestare inedite, născută pe reţelele sociale. Mii de tineri manifestează împotriva violenţelor poliţiei şi a puterii, acuzată de proastă guvernare.

Poliţia şi armata, incriminate de aceste morţi, neagă orice responsabilitate.