DISTRIBUIȚI

SUA au condamnat miercuri planul Rusiei de a organiza procese la Mariupol, oraş capturat în luna mai, pentru a-i judeca pe prizonierii de război ucraineni, subliniind caracterul lor „nelegitim”, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Aceste procese-spectacol sunt nelegitime şi o parodie a justiţiei şi le condamnăm ferm”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, într-un comunicat.


Citeşte şi: Prima doamnă a Americii s-a îmbolnăvit iar de Covid – Black News

Potrivit Washingtonului, Moscova vizează să „deturneze” atenţia comunităţii internaţionale de la „atrocităţile comise de forţele ruse în Ucraina” de la invazia rusă a acestei ţări, la 24 februarie.

„Toţi membrii forţelor armate ucrainene, inclusiv voluntarii ucraineni şi străini, au dreptul la statutul de prizonier de război dacă sunt capturaţi şi trebuie să fie trataţi şi protejaţi de acest statut, în conformitate cu Convenţiile de la Geneva”, se arată în comunicatul care cere Moscovei „să respecte obligaţiile care îi revin în temeiul dreptului internaţional”.

Vezi şi: Cel puţin 15 morţi şi 50 de răniţi într-un atac asupra unei gări din Ucraina – VIDEO – Black News

ONU şi-a exprimat marţi o îngrijorare similară, subliniind că este interzisă înfiinţarea de tribunale doar pentru a judeca astfel de cazuri.