DISTRIBUIȚI
archive.almanar.com.lb

Ţările membre ale Tratatului Interamerican de Asistenţă Reciprocă (TIAR) au acceptat luni solicitarea Statelor Unite de a activa acest pact regional pentru „a acţiona colectiv” în faţa crizei din Venezuela, a anunţat ministrul de externe columbian Carlos Holmes, relatează AFP, potrivit agerpres.

O rezoluţie în acest sens a fost adoptată cu 16 voturi ‘pentru’, unul ‘împotrivă’ (Uruguay) şi o abţinere (Trinidad şi Tobago) în cadrul unei reuniuni ministeriale în marja Adunării Generale a ONU de la New York.


Citește și: CUTREMUR puternic în Puerto Rico

Este vorba de o nouă etapă în disputa dintre preşedintele venezuelean Nicolas Maduro şi liderul opoziţiei, Juan Guaido, recunoscut preşedinte interimar de peste 50 de ţări, în frunte cu SUA, decise să îl determine pe liderul socialist să părăsească puterea.

Potrivit ministrului columbian, acest tratat le va permite ţărilor membre „să identifice şi să sancţioneze persoanele şi entităţile regimului lui Nicolas Maduro implicate în reţele criminale”.

Tratatul reuneşte Argentina, Bahamas, Brazilia, Chile, Columbia, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Haiti, Honduras, Panama, Paraguay, Peru, Republica Dominicană, SUA, Trinidad şi Tobago, Uruguay şi Venezuela.

Cuba nu participă la acest mecanism, fără să se fi retras însă oficial, aşa că a fost absentă de la reuniunea de luni.

Venezuela a fost reprezentată de membri ai taberei Guaido, reuniunea fiind convocată de Organizaţia Statelor Americane, care îl recunoaşte pe opozant drept preşedinte interimar.

Citește și: Două rachete au căzut la doi pași de ambasada SUA din Bagdad

Potrivit unui înalt responsabil american, TIAR este un mecanism foarte util pentru a spori presiunea economică şi diplomatică asupra Caracasului. SUA, care şi-au înmulţit sancţiunile împotriva Venezuelei, şi-ar dori ca tot mai multe ţări să le urmeze exemplul.

„Un mare număr de ţări de pe continentul american nu au cu adevărat baze juridice în legislaţia lor pentru a impune aceste gen de sancţiuni”, a explicat el.

SUA au invocat la mijlocul lunii septembrie acest tratat ca răspuns la „mişcări belicoase ale armatei venezuelene”.