DISTRIBUIȚI
Axios

Trei foşti preşedinţi ai SUA, Barack Obama, George W. Bush şi Bill Clinton, membri ai Congresului, actuali şi foşti lideri mondiali, i-au adus un ultim omagiu, sâmbătă, la Catedrala din Washington, în cadrul unei ceremonii care a durat peste două ore, relatează AP, potrivit news.ro .

George W. Bush şi Barack Obama, care în urmă cu mai mulţi ani au pus capăt ambiţiilor prezidenţiale ale lui John McCain – în primarele republicane din 2000, iar apoi în alegerile din 2008, au spus, la funeraliile fostului lor contracandidat, că senatorul i-a făcut să fie preşedinţi mai buni.


Citește și : Coreea de Nord pregătește o paradă militară restrânsă în data de 9 septembrie

“John McCain ne-a făcut să fim preşedinţi mai buni, la fel cum a făcut senatul mai bun, la fel cum a făcut ţara mai bună”, a spus Obama, omagiindu-l pe McCain la catedrala din Washington.

“M-a făcut să fiu mai bun”, a afirmat şi George W. Bush, vorbind despre prietenia sa cu McCain.

Fiica lui John McCain, Meghan, a făcut o trimitere în discursul său la Donald Trump, fără să îi pronunţe numele. Actualul preşedinte al SUA nu a fost invitat la ceremonie.

“Ne-am adunat aici ca să plângem trecerea în nefiinţă a măreţiei americane, cea reală, nu retorica ieftină a unor bărbaţi care nu se vor apropia niciodată de nivelul de sacrificiu pe care el l-a oferit. America lui John McCain nu are nevoie să fie făcută măreaţă din nou, pentru că America a fost mereu măreaţă”, a spus Meghan McCain.

Înmormântarea – în intimitatea familiei – este prevăzută duminică, la Cimitirul Academiei Navale din Annapolis, în apropiere de capitala federală americană.

Senatorul american John McCain, erou din Vietnam şi fost candidat la preşedinţie, a murit săptămâna trecută, la vârsta de 81 de ani. El a fost diagnosticat cu o tumoră cerebrală agresivă, în iulie 2017, şi a fost supus unui tratament medical.

Citește și : Peste 127.000 de persoane au fost evacuate în sudul Chinei din cauza ploilor puternice

John McCain a deţinut şase mandate de senator din partea republicanilor şi a fost candidatul la preşedinţie al acestora, în 2008.

McCain a fost pilot în timpul războiului din Vietnam. Când avionul său a fost doborât, a petrecut mai mult de cinci ani ca prizonier de război. A fost supus torturii, ceea ce l-a lăsat cu dizabilităţi de durată.