DISTRIBUIȚI

SUA le cer aliaţilor din NATO să trimită ‘circa o mie’ de soldaţi suplimentari în Afganistan, unde ele însele îşi sporesc prezenţa, a anunţat joi ambasadoarea americană pe lângă Alianţa Nord-Atlantică, Kay Bailey Hutchison, informează AFP, potrivit agerpres. 

În cadrul ‘noii strategii’ anunţate de către preşedintele american Donald Trump, ‘numărul total’ menit să consolideze trupele occidentale în Afganistan este de ‘3.000 de soldaţi americani şi în jur de o mie de soldaţi aliaţi’, a declarat Bailey Hutchison.


Citește și: ISIS moare, dar nu se predă. Jihadiștii vor crea în online un CALIFAT VIRTUAL (experți)

Ambasadoarea a subliniat că cererea americană adresată NATO, a cărei misiune ‘Resolute support’ contribuie la formarea armatei afgane, ‘nu este încă finalizată’.

‘Obiectivul nostru este de a spune foarte repede, în circa două săptămâni, de ce avem noi exact nevoie’, a explicat ea.

Miniştrii apărării ai celor 29 de state membre ale NATO urmează să aibă o întrevedere la începutul lui noiembrie, la Bruxelles, pentru a dezbate pe larg cu privire la contribuţiile lor.

Hutchinson a insistat asupra faptului că SUA vor fi ‘foarte precise’ în cererea lor, solicitându-le aliaţilor să trimită soldaţi specializaţi în anumite ‘domenii de expertiză’ şi ‘având capacităţi specifice’.

‘Obiectivul nostru este de a începe cu o creştere a numărului de formatori şi consilieri (în cadrul misiunii) imediat ce va fi posibil’, a mai spus ea.

Vezi și: PRIMELE imagini cu atacul terorist din Misrata – VIDEO. Cel puțin patru oameni au murit!

Conform ‘noii strategii’ anunţate de preşedintele Donald Trump, aceste noi efective urmează să se alăture celor 11.000 de militari prezenţi la ora actuală în Afganistan.

Secretarul general al NATO a declarat la sfârşitul lui septembrie că ’15 state membre ale Alianţei şi-au dat deja acordul pentru trimiterea de trupe suplimentare’.

SUA au solicitat NATO suplimentarea efectivelor actuale – alcătuite din 5.000 de militari – ale operaţiunii Resolute Support.

La mijlocul lunii septembrie, şefii de Stat Major ai celor 29 de ţări membre ale Alianţei ‘au recunoscut necesitatea de a răspunde’ acestei cereri, acordându-şi însă termen până în octombrie pentru anunţarea deciziei.