DISTRIBUIȚI
Facebook

Iranul riscă să devină următoarea Coree de Nord dacă acordul nuclear nu este modificat, a avertizat marţi ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, enumerând argumente care permit Washingtonului să pună la îndoială acest text major, relatează AFP, potrivit agerpres.

Donald Trump trebuie să decidă până la jumătatea lunii octombrie dacă va „certifica” sau nu în faţa Congresului că Teheranul respectă termenii Acordului de neproliferare din 2015 dintre cele două ţări şi alte cinci mari puteri (Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania). Preşedintele american trebuie să repete acest demers la fiecare 90 de zile şi, deşi a promis, înainte de alegerea sa în funcţia supremă în stat, să „rupă” acordul nuclear, el l-a validat de două ori.


Dar următoarea scadenţă este în special aşteptată, în contextul în care Washingtonul a denunţat de mai multe ori acţiunile Iranului în ultimele săptămâni.

Citeşte şi: Administraţia Trump ÎNCHIDE programul de protejare a copiiilor imigraţi ILEGAL. Cum îşi justifică preşedintele american decizia

Nikki Haley, în prima linie pe acest subiect, s-a abţinut să spună ce va decide Donald Trump. Dar „dacă s-ar decide să nu-l certifice, el ar avea motive întemeiate pentru a face acest lucru”, a declarat ea într-o intervenţie la o dezbatere organizată de think tank-ul American Enterprise Institute din Washington.

„Liderii iranieni vor să folosească acordul nuclear pentru a lua lumea ostatică”, a afirmat ambasadoarea SUA la ONU. „Dacă vom continua să spunem ‘ne vom ocupa de aceasta mai târziu’ vom avea de a face cu următoarea Coree de Nord”, a avertizat ea.

Haley a spus că trebuie văzută „imaginea de ansamblu” şi nu „separat, fiecare piesă a puzzle-ului”, menţionând că respectarea de către Teheran a limitelor tehnice de îmbogăţire a uraniului şi ale centrifugelor nu sunt suficiente pentru a certifica acordul nuclear.

În acest tablou, ea a prezentat într-o trecere în revistă cronologică detaliată toate motivele istorice pentru care Statele Unite manifestă precauţie faţă de regimul iranian.

De asemenea, Haley a subliniat că acordul este imperfect în viziunea administraţiei preşedintelui Donald Trump, întrucât nu pune capăt programului nuclear iranian şi nu pot fi efectuate inspecţii internaţionale la siturile militare iraniene.

Un alt „defect major” vizează consecinţele unei încălcări iraniene: „fie mare sau mică”, textul prevede doar revenirea la sancţiunile împotriva Iranului, care au fost ridicate în temeiul acordului din 2015, şi „dacă sunt reimpuse sancţiunile, Iranul este eliberat de toate angajamentele sale”, a indicat Haley, deplângând această formulare a textului.

Citeşte şi: Angela Merkel, atacată cu roşii în timpul unui miting electoral la Heidelberg

„Pentru susţinătorii acordului, totul în relaţia noastră cu regimul iranian trebuie să fie subordonat salvării acordului”, a spus ea, regretând faptul că „încălcările” repetate ale altor angajamente ale Teheranului în afara programului nuclear (rachete balistice, sprijin pentru terorism, destabilizare regională) sunt trecute sub tăcere.

Pentru a da asigurări aliaţilor, în special europeni, care doresc să păstreze acordul, Nikki Haley a subliniat în cele din urmă că necertificarea acordului de către Donald Trump nu va însemna retragerea imediată a SUA din acest acord cu Iranul.

Conform legislaţiei americane, dacă se alege această cale, preşedintele va informa Congresul „fie că administraţia consideră că Iranul încalcă acordul, fie că ridicarea sancţiunilor împotriva Iranului nu este nici potrivită şi nici adecvată în faţa atitudinii regimului, fie că ridicarea sancţiunilor nu este în interesul securităţii naţionale a Statelor Unite „, a explicat ea. „Congresul ar avea la dispoziţie 60 de zile pentru a decide dacă reînnoieşte sancţiunile împotriva Iranului”, ocazie pentru a avea o „dezbatere” cu privire la problema iraniană, a spus Haley.