DISTRIBUIȚI
Al Jazeera

SUA sunt ”extrem de îngrijorate de mişcările paramilitare chineze” de la frontiera cu Hong Kong-ul şi cer Chinei să respecte ”gradul de autonomie ridicat” al fostei concesiuni britanice, a declarat miercuri Departamentul de Stat american, informează AFP, scrie agerpres.

”Condamnăm violenţa şi le solicităm tuturor părţilor să dea dovadă de reţinere, dar rămânem hotărâţi în sprijinirea libertăţii de exprimare şi a libertăţii de reunire paşnică în Hong Kong”, a spus un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane.


Citește și : Premierul pakistanez acuză India că plănuiește o operațiune militară în Azad Kashmir

Acesta a respins categoric ”acuzaţiile false conform cărora forţe străine ar fi mâinile invizibile din spatele manifestaţiilor” din Hong Kong.

Pe de altă parte, Departamentul de Stat a emis o alertă de călătorie, recomandându-le cetăţenilor SUA ”prudenţă crescută în Hong Kong ca urmare a tulburărilor civile”.

Preşedintele Donald Trump a scris marţi, pe Twitter, că serviciile de informaţii americane au anunţat că are loc o desfăşurare a trupelor chineze ”la frontiera cu Hong Kong”.

Ciocniri violente au avut loc marţi seara între zeci de poliţişti şi demonstranţi la aeroportul internaţional din Hong Kong. Poliţişti dotaţi cu scuturi au intrat în clădirea aeroportului la scurt timp după ora locală 23:00 (15:00 GMT). Protestatarii au construit baricade la intrarea în aerogară, în timp ce zeci de ofiţeri de poliţie înarmaţi încercau să intre în clădire.

Citește și : Orice acord comercial între SUA şi Regatul Unit va trebui să nu submineze Acordul din Vinerea Mare (Pelosi)

Demonstraţiile din Hong Kong au început pe 9 iunie, după ce Adunarea Legislativă locală adoptase un act normativ care ar fi permis extrădarea infractorilor către China continentală. Legea respectivă a fost ulterior suspendată.

După ce a fost concesiune britanică, Hong Kong-ul a revenit sub autoritatea Beijingului în 1997, ca regiune semiautonomă cu sisteme administrativ, juridic şi economic diferite de cele ale părţii continentale a Chinei.