DISTRIBUIȚI
Hong Kong Free Press

Departamentul de Stat american a aprobat o propunere de vânzare către Taiwan a unui pachet de reînnoire a certificării şi modernizare a rachetelor Patriot Advanced Capability 3 (PAC-3), informează dpa, potrivit agerpres.

Congresul SUA a fost notificat joi cu privire la tranzacţie, care nu include rachete noi, ci doar întreţinerea, testarea şi repararea celor existente în Taiwan.


Vezi şi: Un pedofil francez a fost ARESTAT la Jakarta (VIDEO)! Este bănuit că a profitat de peste 300 de copii

„Vânzarea propusă va contribui la ameliorarea securităţii beneficiarului şi va ajuta la menţinerea stabilităţii politice, a echilibrului militar şi a progresului economic în regiune”, a comunicat Agenţia Statelor Unite pentru Cooperare în Securitatea Apărării (DSCA), precizând că principalul contractant va fi compania Lockheed Martin.

Ministerul apărării de la Taipei a declarat vineri că vânzarea va avea loc efectiv probabil peste o lună.

Ministerul taiwanez de externe a mulţumit tot vineri Statelor Unite pentru posibilitatea achiziţiei, arătând că acordul „ne permite să achiziţionăm echipament defensiv la momentul oportun”. Instituţia a menţionat că este a şaptea vânzare de armament din SUA către Taiwan în mandatul preşedintelui american Donald Trump şi că guvernul de la Taipei va continua să îşi întărească parteneriatul cu Washingtonul cu scopul comun de a garanta pacea şi stabilitatea în regiunea indo-pacifică.

Citeşte şi: Un primar acuzat de trafic de droguri a fost ÎMPUȘCAT în CAP

În mai, Statele Unite au anunţat că este posibil să vândă Taiwanului 18 torpile grele avansate MK-48 Mod 6AT.

Ultimul acord are loc în contextul tensiunilor între SUA, aliate cu Taiwanul, şi China, care consideră insula teritoriu chinez, notează dpa. La Taipei există un guvern independent din 1949, dar Beijingul nu recunoaşte legitimitatea regimului democratic taiwanez.