DISTRIBUIȚI
AP/TASS

Statele Unite au calificat luni drept ”ruşinoasă” decizia de condamnare la închisoare a Mariei Kolesnikova, una dintre figurile importante ale mişcării de contestare din vara lui 2020 din Belarus, şi a co-acuzatului ei Maxim Znak, subliniind că este vorba despre procese ”politice”, informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres

”Aceste verdicte sunt încă o dovadă a faptului că regimul sfidează drepturile omului şi libertăţile fundamentale ale poporului din Belarus”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken într-un comunicat.


Citește și :  Lovitură de stat în Guineea: președintele Conde a fost arestat

Criticând ”condamnarea motivată politic şi sentinţa ruşinoasă”, Blinken a afirmat că acuzaţiile împotriva Mariei Kolesnikova şi lui Maxim Znak sunt ”false” şi că cei doi nu au beneficiat de audieri corecte din partea unui tribunal imparţial.

SUA îşi reiau apelul la ”încetarea campaniei de reprimare împotriva poporului din Belarus pentru exercitarea drepturilor lor în interiorul şi exteriorul Belarusului şi cer eliberarea imediată şi necondiţionată a tuturor deţinuţilor politici, printre care Maria Kolesnikova şi Maxim Znak”.

Justiţia din Belarus i-a condamnat luni pe Maria Kolesnikova la 11 ani de închisoare şi pe Maxim Znak la 10 ani de închisoare pentru ”complot în vederea preluării puterii” şi pentru ”încurajarea unor acţiuni care aduc atingere securităţii naţionale”.

Sentinţa este cea mai recentă măsură din campania de reprimare a opoziţiei dusă de regimul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Opozanta a fost arestată în septembrie după ce a pus rezistenţă în mod spectaculos unei tentative a autorităţilor de a o expulza din ţară. Potrivit apropiaţilor săi, serviciile speciale belaruse au răpit-o, apoi i-au pus un sac în cap pentru a o conduce la frontiera cu Ucraina. Refuzând să părăsească Belarusul, ea s-a aruncat de la o fereastră şi şi-a rupt paşaportul, ceea ce a dus la încarcerarea sa.

Citește și : Treizeci de migranţi, blocaţi de o lună la frontiera dintre Belarus şi Polonia