DISTRIBUIȚI
Chicago resident Lee Maglaya (L) meets with police officers Librada Godinez and David Hallock, at a McDonald's restaurant during a nationwide "Coffee with a Cop" day, on October 4, 2017 in Chicago, Illinois. In a diverse Chicago neighborhood where dozens of languages are spoken, two police officers are visiting a McDonald's restaurant. Welcome to "Coffee with a Cop" day, is an initiative held Wednesday in Chicago and across the United States for police to bond with the public. / AFP PHOTO / Nova SAFO

Într-un restaurant McDonald’s dintr-un cartier multicultural din Chicago, doi poliţişti ofereau miercuri o imagine idilică în cadrul zilei „O cafea cu poliţia”, organizată de doi ani în toate statele de pe teritoriul SUA, relatează AFP, potrivit agerpres. 

Iniţiativa intervine într-un moment în care tensiunile sunt în special foarte ridicate între poliţie şi minorităţile naţionale din Statele Unite.


„A fost o acţiune pozitivă”, consideră Librada Godinez, poliţistă, despre schimburile pe care le-a avut cu persoane venite să se întâlnească cu ea la acest restaurant din Chicago care a oferit cafeaua.

Citește și: Porți deschise și nu prea. Germania este țara care a trimis ÎNAPOI cel mai mare număr de solicitanți de azil

Întâlnirea „i-a făcut să zâmbească şi ei s-au simţit mai în largul lor pentru a vorbi cu noi”, a adăugat ea, subliniind voinţa forţelor de ordine de a recâştiga încrederea populaţiei într-o Americă zdruncinată cu regularitate de incidente brutale din partea poliţiei, în specială faţă de comunităţile de culoare şi hispanică.

Oraşul Chicago a plătit 5,5 milioane de dolari în 2016 pentru a despăgubi 57 de persoane torturate de poliţie cu scopul de a obţine mărturii timp de două decenii până în 1991.

„În întreaga ţară, între comunităţile minoritare şi poliţie există o prăpastie”, afirmă Brian Jackson, expert în justiţia penală de pe lângă societatea RAND.

Rashonda Cole, o locuitoare din Chicago, înţelege că unii dintre concetăţenii săi de culoare nu mai pot avea încredere în poliţie, după abuzurile din trecut faţă de această comunitate.

Citește și: ISIS moare, dar nu se predă. Jihadiștii vor crea în online un CALIFAT VIRTUAL (experți)

Dar, potrivit acestei femei de 35 de ani, prin eforturi de comunicare este posibilă restabilirea imaginii forţelor de ordine.

„Dacă se fac astfel de lucruri în fiecare zi şi aveţi posibilitatea să vă opriţi acolo, să vorbiţi la o cafea cu un poliţist, cred că mulţi ar avea o alta idee despre poliţie”, a spus ea.

Iniţiativa a început acum şase ani la Hawthorne, un mic oraş situat în sudul Californiei. De-a lungul anilor, aceasta s-a transformat într-un program finanţat de Ministerul Justiţiei, care oferă, de asemenea, instruire pentru poliţişti. Această zi a fost organizată timp de doi ani la nivel naţional în prima miercuri din octombrie.