DISTRIBUIȚI
Business24.ro

SUA exercită presiuni asupra Uniunii Europene pentru ca aceasta să-şi regândească demersurile de a pune în comun iniţiative în domeniul apărării, administraţia de la Washington afirmând că obstacole impuse pentru firme din afara spaţiului UE ar putea frâna sau împiedica participarea companiilor americane şi submina Alianţa Nord-Atlantică, transmit dpa şi Reuters, citând o scrisoare transmisă pe 1 mai de Pentagon şefei diplomaţiei europene, Federica Mogherini, potrivit agerpres.

În 2017, statele membre ale UE au lansat Cooperarea Structurată Permanentă (PESCO), prin care îşi propun să depăşească fragmentarea în materie de apărare. În paralel, blocul a înfiinţat Fondul European de Apărare (EDF) pentru a pune în comun investiţii în acest domeniu.


Citește și : Cutremur de 7,5 grade în Papua Noua Guinee. Alerta de TSUNAMI a fost ridicată

Cu toate acestea, Franţa în special doreşte ca implicarea ţărilor terţe să fie menţinută la un nivel minim, subliniind că Europa trebuie să-şi dezvolte autonomia strategică.

În scrisoare, partea americană îşi exprimă preocuparea că UE nu îşi respectă angajamentele de a asigura ‘implicarea cât mai deplin posibil’ a statelor neeuropene din NATO în iniţiativele sale în materie de apărare.

Regulile actuale riscă ‘duplicare, sisteme militare ne-interoperabile şi competiţie nenecesară între NATO şi UE’, se spune în scrisoare, semnată de subsecretarul american pentru apărare Ellen Lord şi de negociatorul american pentru controlul armamentelor, Andrea Thompson.

Acestea arată că restricţiile avute în vedere în ce priveşte implicare statelor non-UE sunt echivalente cu nişte ‘pilule otrăvite’, iar orice reguli limitând participarea companiilor americane ar însemna ‘un regres dramatic faţă de ultimele trei decenii de integrare sporită a sectorului de apărare transatlantic’.

‘Este clar că restricţii americane similare impuse în mod reciproc nu vor fi binevenite partenerilor şi aliaţilor noştri europeni, şi nu ne vom bucura să fim nevoiţi să le avem în vedere în viitor’, se spune în scrisoare, potrivit căreia măsurile actuale ‘ar dăuna relaţiei constructive NATO-UE’.

Administraţia preşedintelui Donald Trump a avertizat încă din februarie 2018 guvernele UE că Statele Unite ar trebui să joace un rol central în pactul european.

Preocupările formulate de SUA au provocat o oarecare confuzie la Bruxelles, unde se află şi sediul NATO.

Subiectul s-a aflat printre cele discutate de miniştrii europeni ai apărării, marţi, la Bruxelles.

Citește și : Spania: Cei cinci separatişti catalani aleşi în parlament vor ieşi din închisoare pentru a depune jurământul

Guvernele UE încearcă să se pună de acord până în iunie asupra reglementărilor care să permită implicarea ţărilor din afara Uniunii, inclusiv a SUA şi a Marii Britanii, după ce aceasta va ieşi din UE.

Potrivit unui oficial guvernamental european, scrisoarea dovedeşte ‘o lipsă de înţelegere a modului în care funcţionează Uniunea Europeană’, dat fiind că pactul de apărare şi fondul sunt doar una din modalităţile de coordonare cu SUA.

Oficiali guvernamentali europeni au indicat în mod clar că regulile de participare la EDF nu pot fi modificate, chiar dacă cele ale PESCO ar putea fi adaptate.

Europenii fac ceea ce americanii le cer de mulţi ani, a punctat ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, referindu-se la solicitarea Washingtonului către aliaţii europeni de a-şi spori capabilităţile defensive.