DISTRIBUIȚI
Operation World

Misiunea americană în Somalia a cerut sâmbătă întregului personal auxiliar să părăsească imediat Mogadishu, ca urmare a unei ameninţări împotriva acestora la aeroportul din capitala somaleză, relatează AFP. 

Avertismentul a fost lansat la câteva ore după anunţul primelor lovituri cu drone americane asupra grupării Stat Islamic (SI) în Somalia.


„În baza unor informaţii cu privire la ameninţări specifice la aeroportul internaţional din Mogadishu, misiunea Statelor Unite în Somalia a cerut întregului personal auxiliar american să părăsească Mogadishu până la noi ordine”, potrivit unui comunicat dat publicităţii pe site-ul misiunii.

Misiunea a repetat că situaţia din Somalia este „extrem de instabilă” şi că nivelul de ameninţare împotriva americanilor rămâne „critic”.

Statele Unite au anunţat vineri că au efectuat două lovituri asupra militanţilor Statului Islamic din Somalia, prima operaţiune împotriva SI în această ţară unde acţionează islamiştii somalezi shebab, afiliaţi organizaţiei Al-Qaida. „În coordonare cu guvernul federal al Somaliei, forţele armate americane au executat vineri două lovituri aeriene contra SI în nord-vestul Somaliei, omorând mai mulţi terorişti”, potrivit Pentagonului.

Dronele care au efectuat aceste lovituri, prima spre miezul nopţii (ora locală), a doua în cursul dimineţii, „şi-au atins ţinta”, a precizat purtătorul de cuvânt al Comandamentului american pentru Africa (AFRICOM), comandantul Anthony Falvo. „Niciun civil nu se afla în apropiere”, a adăugat el, subliniind că au fost primele lovituri asupra SI în această ţară în care preşedintele Donald Trump a autorizat în martie Pentagonul să lanseze operaţiuni antiteroriste – pe cale aeriană sau terestră – pentru a susţine guvernul somalez.

Citând un responsabil din oraşul-port Qandala, în regiunea Puntland, postul de radio Vocea Americii a informat că şase rachete au lovit o bază a SI în satul Buqa, la 60 de kilometri de Qandala.