DISTRIBUIȚI
Reuters

 SUA sunt hotărâte să asigure cu o ‘vigilenţă extraordinară’ navigaţia prin strâmtoarea Ormuz, a avertizat miercuri un general american, după un exerciţiu naval iranian, pe care Washingtonul l-a considerat drept ameninţător, informează AFP, potrivit agerpres.

Iranul a efectuat săptămâna trecută un exerciţiu naval în Golf, cu doar câteva zile înainte de reintroducerea sancţiunilor americane împotriva Teheranului. Acest exerciţiu a intervenit la o dată neobişnuită, întrucât Iranul desfăşoară, de obicei, aplicaţii de această natură şi de o astfel de anvergură pe parcursul lunilor de toamnă.


Citește și: Senatul argentinian respinge legalizarea avortului

‘Este cât se poate de clar că au încercat să se folosească de acest exerciţiu pentru a ne trimite un mesaj’, a reacţionat generalul Joseph Votel, comandantul forţelor americane din Orientul Mijlociu.

Regimul iranian vrea să demonstreze că are ‘capacităţi’ militare în această strâmtoare strategică, care controlează Golful şi pe unde trece aproximativ 30% din petrolul global’, a adăugat generalul Votel.

El a precizat că Iranul dispune în această zonă, între altele, de mine, nave explozive, rachete de coastă şi radare.

Citește și: Paradisul din Indonezia a fost lovit de un nou cutremur puternic

Dar ‘noi suntem extraordinar de vigilenţi şi urmărim orice fel de schimbare’ în regiune, a subliniat el.

‘Una dintre misiunile noastre principale este asigurarea libertăţii navigaţiei şi a comerţului liber şi vom continua să facem acest lucru în întreaga regiune’, a menţionat generalul american.

Preşedintele iranian Hassan Rouhani avertizase luna trecută că Iranul ar putea închide strâmtoarea Ormuz. ‘Noi suntem garantul securităţii acestei strâmtori dintotdeauna, nu vă jucaţi cu coada leului, altfel veţi regreta!’, a avertizat el.