DISTRIBUIȚI
Belarus.by

Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA a autorizat miercuri utilizarea pentru doza de rapel a unui vaccin anti-COVID-19 diferit de cel folosit iniţial pentru imunizare, practică deja posibilă în numeroase ţări, notează AFP, potrivit agerpres.

De asemenea, FDA a anunţat că va permite rapelul pentru toate persoanele cu vârsta de cel puţin 18 ani vaccinate iniţial cu Johnson & Johnson şi pentru anumite categorii de populaţie cu risc vaccinate cu Moderna, în special persoanele în vârstă.


Citește și: EXPLOZII puternice la o bază militară americană din Siria – Black News

Aceste anunţuri completează strategia americană pentru campania de rapel, după autorizarea în urmă cu o lună a celei de-a treia doze de vaccin pentru anumite persoane cu risc vaccinate cu serul Pfizer.

Până în prezent, Statele Unite nu permiteau „amestecarea” vaccinurilor – spre deosebire de ceea ce se face în multe ţări, inclusiv pentru imunizarea iniţială (şi nu doar pentru rapel).

Acest anunţ este susceptibil să îi intereseze pe cei peste 15 milioane de americani care au primit vaccinul în doză unică de la Johnson & Johnson.

Un studiu american publicat săptămâna trecută a sugerat că persoanele care au primit vaccinul „J & J” ar putea fi interesate de primirea unei doze de rapel dintr-un alt vaccin, cu ARN mesager, pentru a beneficia de o creştere mai mare a nivelului lor de anticorpi.

În detaliu, toate persoanele cu vârsta de 18 ani şi peste care au primit o doză de Johnson & Johnson, în urmă cu cel puţin două luni, vor putea primi o doză suplimentară de „J & J” sau Moderna sau Pfizer.

Pentru populaţia vaccinată cu Moderna în urmă cu cel puţin şase luni, trei categorii de persoane pot primi un rapel: toţi cei cu vârsta peste 65 de ani; cei cu vârste cuprinse între 18 şi 64 de ani care prezintă un „risc crescut” de a dezvolta o formă severă a bolii; precum şi cei a căror muncă sau situaţie implică expunerea „frecventă” la virus.

Aceleaşi definiţii au fost adoptate pentru rapelul cu Pfizer.

Citeşte şi: NATO are un plan pentru descurajarea ameninţării ruse – Black News

Ultima categorie îi include pe lucrătorii din supermarketuri, lucrătorii din domeniul sănătăţii, deţinuţii şi persoanele fără adăpost.

Doza de rapel a vaccinului Moderna va fi de fapt o jumătate de doză (50 micrograme faţă de 100 pentru cele două injecţii iniţiale).

În Statele Unite sunt disponibile doar aceste trei vaccinuri (Pfizer, Moderna şi Johnson & Johnson), reaminteşte AFP.