DISTRIBUIȚI

Departamentul de Justiţie al SUA a început joi distribuirea despăgubirilor, dintr-un fond creat din bunuri confiscate, către victimele lui Bernie Madoff (foto), fostul şef al Nasdaq, devenit autorul celei mai mari fraude din istorie, transmite vineri DPA, conform agerpres.

Primii bani, aproximativ 772,5 milioane de dolari, vor fi trimişi celor 24.631 de păgubiţi ai schemei Ponzi prin care Madoff a fraudat timp de decenii investitorii cu miliarde de dolari.


Citeşte şi: Românii ar putea scăpa de VIZE în SUA. Un influent congresman american vrea să includă ţara noastră în Programul Visa Waiver

Bernie Madoff a fost condamnat în 2009 la 150 de ani de închisoare pentru schema sa Ponzi de 65 miliarde de dolari. 

Sistemul s-a prăbuşit în momentul în care investitorii au început să-şi retragă fondurile în timpul crizei de pe Wall Street din octombrie 2008. Schema a costat multe familii economiile pentru pensii şi a afectat, de asemenea, organizaţii caritabile, universităţi şi celebrităţi din multe ţări.

Fondul îi va despăgubi în final cu 4 miliarde de dolari pe cei afectaţi, suma fiind cea mai mare distribuită vreodată din fonduri confiscate de Departamentul de Justiţie.

Mai mult de jumătate din bani, adică 2,2 miliarde de dolari, vor proveni din averea lui Jeffry Picower, un investitor decedat, 1,7 miliarde dintr-un acord cu JPMorgan Chase Bank, iar restul din sume confiscate de la un alt investitor, Carl Shapiro, de la membri ai familiei Madoff şi de la alţi complici, a comunicat Departamentul de Justiţie.