DISTRIBUIȚI
Digi24

Statele Unite au început sâmbătă dimineaţa să colecteze tarife majorate, de 25%, pentru bunurile chinezeşti care sosesc în ţară pe cale maritimă, într-o intensificare a războiului comercial dintre cele mai mari două economii ale lumii, la care China a răspuns cu tarife de retorsiune, transmite Reuters, potrivit news.ro.

Preşedintele american Donald Trump a impus pe 10 mai tarife majorate de la 10% la 25% pentru bunuri chinezeşti în valoare de 200 de miliarde de dolari, dar a acordat o perioadă de graţie pentru trnasporturile maritime de mărfuri care au plecat din China înainte de data respectivă.


Citește și : Atac armat în Virginia Beach – cel puţin 12 oameni au fost ucişi

Biroul Reprezentantului pentru Comerţ al Statelor Unite a anunţat că termenul de majorare a tarifelor pentru importurile din China care sosesc pe cale maritimă este 1 iunie, după care vama americană va începe să colecteze tarife de 25% în porturi.

Majorarea tarifelor afectează o gamă largă de produse de consum şi de componente provenite din China, de la modemuri, routere pentru internet şi plăci de bază la mobilă, aspiratoare şi produse de iluminat.

Sâmbătă dimineaţa, China a început la rândul ei să colecteze tarife de retorsiune pentru o listă de produse americane în valoare de 60 de miliarde de dolari. Tarifele, anunţate pe 13 mai şi care vor intra în vigoare la ora 16:00 GMT, vor fi de 20%, respectiv de 25% pentru mai mult de jumătate din cele 5.140 de produse ţintite.

Beijingul a impus anterior tarife de 5% sau de 10% pentru produsele ţintite.

Citește și : Summit SUA-Mexic pe 5 iunie, la Washington, pe subiectul tarifelor vamale

După ultimele negocieri dintre SUA şi China care au avut loc pe 10 mai, încheiate fără rezultat, nu a mai fost programată o altă întâlnire.