DISTRIBUIȚI
National Post

Statele Unite ale Americii (SUA) au impus luni veto asupra unei rezoluţii a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) privind urmărirea penală, reabilitarea şi reintegrarea de combatanţi terorişti străini, pe motiv că acest text nu abordează problema repatrierii, informează marţi dpa, potrivit agerpres.

Ceilalţi 14 membri ai Consiliului au votat în favoarea rezoluţiei înaintate de Indonezia.


Citește și: Maduro a graţiat peste 100 de opozanţi

Ambasadoarea SUA la ONU, Kelly Craft (foto), a declarat că „draftul a fost mai prost decât lipsa oricărei rezoluţii”, în condiţiile în care nu include o referire la repatrierea combatanţilor străini deţinuţi în Siria şi Irak către ţările lor de origine.

„SUA oferă aici un exemplu, luându-ne cetăţenii înapoi şi judecându-i în mod corespunzător. Toate naţiunile trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru cetăţenii lor care se angajează în acţiuni teroriste”, subliniază ea într-un comunicat.

Potrivit lui Craft, a-i „lăsa pe combatanţii terorişti străini să-şi pună la cale evadarea din facilităţi de detenţie limitate şi a-i abandona pe membrii familiilor lor să sufere în tabere” creează „o bază în mod clar fertilă pentru o următoare generaţie de combatanţi ai Statului Islamic”.

„SUA nu vor participa la o farsă atât de cinică şi în mod voit oarbă”, a spus ea.

Citește și: Trump nu are de gând să viziteze familia lui Jacob Blake

SUA sunt de multă vreme pe poziţii adverse cu naţiunile europene asupra problemei repatrierii de combatanţi terorişti, în contextul în care Regatul Unit şi alte ţări preferă să-şi vadă conaţionalii judecaţi în ţările unde au comis crimele.

Acţiunea Washingtonului a scos şi mai mult la iveală izolarea sa în cadrul Consiliului de Securitate, după ce acesta a respins săptămâna trecută eforturile SUA de restabilire a sancţiunilor internaţionale împotriva Iranului.