DISTRIBUIȚI
KABB

Washingtonul a doborât sâmbătă balonul chinez care survola de câteva zile Statele Unite, au informat mai multe mass-media americane, relatează Reuters şi AFP, potrivit agerpres

Balonul, despre care Pentagonul susţine că era un balon spion, a fost doborât de armata americană în largul coastei de est a Statelor Unite, potrivit Fox News şi CNN.


Cu puţin timp în urmă, traficul aerian a fost suspendat pe trei aeroporturi din sud-estul Statelor Unite ca măsură de „securitate naţională”, a anunţat Autoritatea americană de reglementare a aviaţiei civile (FAA), pe fondul controverselor legate de prezenţa unui balon chinez în spaţiul aerian al ţării.

Citește și : China spune că SUA ar trebui ‘să nu se mai amestece’ în situaţia din Taiwan

„FAA a suspendat plecările şi sosirile pe Aeroportul Wilmington (Carolina de Nord), Aeroportul Internaţional Myrtle Beach şi Aeroportul Internaţional Charleston (Carolina de Sud) în cadrul unei măsuri de securitate naţională luate de Departamentul american al Apărării”, a indicat FAA într-un comunicat.

Anterior, preşedintele american Joe Biden a declarat că Statele Unite se vor „ocupa” de balonul chinez care a intrat în spaţiul aerian al SUA, fără a da mai multe detalii.

Beijingul a recunoscut că este într-adevăr un dispozitiv venit din China, dar a dat asigurări că este o „aeronavă civilă, folosită în scopuri de cercetare, în principal meteorologice”.

Citește și : Pentagonul menţine poziţia că balonul din China este un dispozitiv de spionaj

Aparatul ar fi „deviat de la traiectoria sa”, a adăugat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, exprimând „regretele” ţării sale pentru această încălcare „involuntară” a spaţiului aerian american.

Balonul a zburat în special peste statul Montana (vest), unde se află silozuri cu rachete nucleare, înainte de a se deplasa spre est.