DISTRIBUIȚI

Un înalt oficial al Pentagonului a anunţat vineri că Statele Unite au decis să trimită 3.000 de militari suplimentari în Polonia pentru a linişti aliaţii NATO, în contextul în care Washingtonul se teme de o invazie militară rusă în Ucraina, transmite AFP, potrivit agerpres

Cei 3.000 de soldaţi ai diviziei 82 aeropurtate, principala forţă de reacţie rapidă a armatei americane cu sediul la Fort Bragg, în statul Carolina de Nord, au fost puşi în alertă la sfârşitul lunii ianuarie, la cererea preşedintelui Joe Biden, care a dorit să asigure aliaţii din Europa de Est de susţinerea SUA în faţa Rusiei.


Citește și : Șeful informaţiilor militare norvegiene: Rusia e pregătită pentru un spectru larg de acţiuni în Ucraina

La ordinul şefului Pentagonului, Lloyd Austin, cei 3.000 de soldaţi vor părăsi baza în următoarele zile şi ar trebui să ajungă la faţa locului „la începutul săptămânii viitoare”, a precizat oficialul american sub protecţia anonimatului.

Ei se vor alătura celor aproximativ 2.000 de soldaţi ai diviziei 82 şi comandamentului acesteia a căror desfăşurare a fost anunţată pe 2 februarie – 1.700 în Polonia şi 300 în Germania, unde se află comandamentul forţelor americane în Europa.

„În total, aceşti 5.000 de soldaţi suplimentari reprezintă o forţă extrem de mobilă şi flexibilă, capabilă de misiuni multiple”, a spus oficialul superior.

„Sunt desfăşuraţi pentru a-i asigura pe aliaţii NATO, pentru a descuraja potenţialele atacuri pe flancul estic al NATO, pentru a instrui forţele ţărilor gazdă şi pentru a ajuta la o gamă largă de sarcini”, a adăugat el.

Citește și : Impas în Congresul SUA asupra deciziei privind sancţiunile împotriva Rusiei

Aceşti militari se adaugă celor aproximativ 80.000 de soldaţi americani staţionaţi deja în Europa, pe bază permanentă sau prin rotaţie.

Statele Unite au declarat vineri că Rusia ar putea invada Ucraina înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de la Beijing programate pentru 20 februarie, reînviind mai mult ca oricând spectrul unui război în Europa, într-o accelerare dramatică a evenimentelor după o fază de diplomaţie intensă.