DISTRIBUIȚI
Gazeta de Sud

Statele Unite au acceptat să participe la o anchetă cu privire la atacul sângeros în largul Omanului vizând petrolierul MT Mercer Street, operat de un miliardar israelian, soldat cu moartea unui român şi a unui britanic, a anunţat Departamentul de Stat, relatează AFP, potrivit agerpres

Petrolierul M/T Mercer Street a fost atacat joi, la Marea Oman, iar Israelul şi-a acuzat inamicul jurat, Iranul, de faptul că se aflăla originea acestui incident, soldat cu moartea a doi membri ai echipajului.


Citește și :  Ocean Viking a salvat aproape 200 de migranţi aflaţi pe ambarcaţiuni în primejdie în largul Libiei

Potrivit armatei americane şi operatorului navei, este vorba despre un atac cu dronă.

Secretarul de Stat american Antony Blinken şi omologul său israelian Yair Lapid au discutat despre acest atac şi ”au convenit să coopereze cu Regatul Unit şi cu alţi parteneri internaţionali în anchetarea faptelor, acordarea unei susţineri şi stabilirea următoarelor etape care se impun”, a anunţat într-un comunicat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Cele două persoane ucise în incident sunt un cetăţean britanic, care lucra pentru societatea de securitate Ambrey, şi un membru al echipajului român, a precizat armatorul, Zodiac Maritime, o societate internaţională cu sediul la Londra care aparţine omului de afaceri miliardar israelan Eyal Ofer.

Yair Lapid a îndemnat vineri la o acţiune internaţională împotriva ”terorismului israelian”.

Citește și : Justiția americană a dispus confiscarea unui petrolier suspectat că efectuează livrări în Coreea de Nord

”Am dat consemne ambasadelor de la Washington, Londra şi ONU să acţioneze pe lângă interlocutorii lor guvernamentali şi delegaţii competente la sediul ONU la New York”, a anunţat el pe Twitter.

Potrivit unor analişti, atacul vizând M/T Mercer Street face parte dintr-un ”război din umbră” între cele două puteri inamice, în care mai multe nave ale fiecărei părţi au fost vizate în atacuri la Golful Persic.