DISTRIBUIȚI
New York Post

Autorul atacului de miercuri seara dintr-un bar din California, soldat cu 12 morţi, este un fost militar care a făcut parte din corpul de elită al puşcaşilor marini şi era cunoscut de poliţie ca având probleme psihice, au anunţat joi autorităţile locale, transmit Reuters şi AFP. Atacatorul s-a sinucis ulterior, potrivit Agerpres.

Ian David Long, în vârstă de 28 de ani, a intrat miercuri seara în localul Borderline Bar and Grill din Thousand Oaks, la nord de Malibu, înarmat cu o armă semiautomată modificată Glock şi a început să tragă la întâmplare. Majoritatea victimelor au între 21 şi 26 de ani, a estimat Geoff Dean, şeriful comitatului Ventura, lângă Los Angeles. Localul organiza în fiecare miercuri o petrecere consacrată studenţilor.


Citește și : Acordul pentru Brexit va fi publicat marţi (The Times)

Şeriful a menţionat joi că nu se ştie deocamdată ce l-a determinat pe Long să comită acest măcel. El a adăugat că poliţia avusese „mai multe contacte” cu Long în ultimii ani, pentru incidente minore, inclusiv un accident de maşină, lăsând impresia că suferea de stres post-traumatic, date fiind antecedentele sale militare.

În acelaşi timp, nu sunt indicii privind eventuale legături cu terorismul, a mai explicat Geoff Dean.

Scene similare celei de miercuri din California sunt relativ frecvente în SUA, unde armele de foc sunt larg răspândite. Luna trecută, 11 oameni au fost ucişi într-un atac într-o sinagogă din Pittsburgh.

Citește și : Suedia extinde controalele temporare la frontieră până în luna februarie

Preşedintele american Donald Trump, care a rezistat apelurilor privind înăsprirea controlului armelor, a dat asigurări pe Twitter că a fost informat despre „îngrozitorul” atac din California. Trump a salutat „curajul demonstrat de poliţie”, a transmis condoleanţe familiilor victimelor şi a dispus instituţiilor publice că coboare drapelele în bernă.

Thousand Oaks fusese desemnat al treilea cel mai sigur oraş din SUA în 2018, într-un clasament realizat de portalul Niche.