DISTRIBUIȚI
alaraby.co.uk

Statele Unite ale Americii sunt pregătite, dacă principalele părţi implicate le vor solicita, să ‘faciliteze’ un dialog între guvernul irakian şi kurzi pentru găsirea unei soluţii la criza provocată de referendumul pentru independenţa Kurdistanului irakian, a indicat Departamentul de Stat de la Washington, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Am dori să vedem puţin calm din partea tuturor’, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert, dând asigurări că ‘Statele Unite nu vor face nimic care ar agrava tensiunile’.


De altfel, Washingtonul şi-a declarat opoziţia, înaintea votului de luni, faţă de acest referendum, respins de guvernul de la Bagdad şi de statele vecine Iran şi Turcia, la rândul lor cu minorităţi kurde.

Citeşte şi: Un jihadist ISIS ‘îşi cere scuze’ pentru problemele create

‘Am considerat că (referendumul) va fi destabilizator’ pentru regiune şi, ‘din nefericire, exact asta s-a întâmplat, este destabilizator’, a afirmat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane.

‘Statele Unite, dacă li se va cere, sunt dispuse să ajute la facilitarea unei discuţii între cele două părţi (guvernul de la Bagdad şi autorităţile kurde irakiene de la Erbil – n.red.). Suntem prieteni cu kurzii, suntem prieteni cu guvernul central irakian’ şi ‘vom continua să propunem asistenţa noastră spre a ajuta la facilitarea unui dialog, dacă ni se va cere’, a insistat ea.

Chiar dacă autorităţile din Kurdistanul irakian afirmă că independenţa nu va fi anunţată imediat, declarându-se favorabile dialogului, puterea de la Bagdad respinge orice negocieri pe baza acestui referendum, încheiat cu un rezultat masiv pentru independenţă.

Pe de altă parte, una din consecinţele referendumului este aceea că afectează lupta împotriva grupării Statul Islamic, pentru că deturnează atenţia luptătorilor arabi şi kurzi, aliaţi până acum împotriva jihadiştilor, a declarat joi purtătorul de cuvânt al coaliţiei internaţionale, colonelul Ryan Dillon.

Citeşte şi: Un nou cutremur puternic ZGUDUIE Mexicul

‘Obiectivul, care era ca o rază laser îndreptată împotriva SI, nu mai este la 100%’, a afirmat Dillon, într-o teleconferinţă la Pentagon, explicând că ‘referendumul a avut un efect asupra misiunii globale, care era de a învinge Statul Islamic în Irak’.

În ce priveşte anunţul guvernului irakian privind suspendarea, începând de vineri, a tuturor zborurilor internaţionale din şi spre Kurdistan, ca măsură de retorsiune după referendum, colonelul Dillon a declarat că ‘acesta, la ora actuală, nu are niciun efect asupra operaţiunilor militare lansate de pe aeroportul din Erbil’. Purtătorul de cuvânt al coaliţiei a recunoscut însă că în prezent se poartă negocieri pentru menţinerea traficului aerian militar la Erbil.