DISTRIBUIȚI
afp

SUA au confiscat încărcătura a patru nave care transportau petrol iranian în Venezuela din partea Corpului Gardienilor Revoluţiei – trupele de elită ale regimului iranian – pe care îl consideră drept organizaţie teroristă, a relatat publicaţia The Wall Street Journal, citată vineri de AFP, potrivit agerpres.

Ministerul Justiţiei american a depus la 2 iulie la un tribunal din Washington o plângere şi un mandat de confiscare a încărcăturii celor patru petroliere Bella, Bering, Pandi şi Luna, în drum spre Venezuela.


Citește și: Vietnamul cumpără vaccinul anti-COVID-19 din Rusia

Aceste patru nave au fost sechestrate pe mare şi se îndreaptă în prezent spre Houston, în Texas, potrivit cotidianului, care a citat joi responsabili americani.

În plângerea Ministerului american al Justiţiei este menţionat numele lui Mahmoud Madanipour, om de afaceri având legături cu Gardienii Revoluţiei, care au organizat transportul de petrol în Venezuela, recurgând la companii offshore şi la transferuri din navă în navă pentru a ocoli sancţiunile internaţionale împotriva regimului.

Ambasadorul Iranului în Venezuela, Hojat Soltani, a declarat pe Twitter că informaţiile cu privire la sechestrarea petrolierelor iraniene constituie ‘încă o minciună şi un război psihologic’ din partea Statelor Unite.

Citește și: Autorităţile afgane eliberează ultimii 400 de deținuți talibani

‘Navele nu sunt iraniene şi nici proprietarul, nici pavilionul sub care navigau nu are nicio legătură cu Iranul’, a scris Hojat Soltani într-o postare pe Twitter în limba spaniolă.

Venezuela dispune de cele mai mari rezerve de petrol din lume, dar producţia sa s-a prăbuşit şi ţara a rămas fără carburant. Sancţiunile americane împotriva regimului preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro l-au obligat să se adreseze unor aliaţi precum Iranul, care au trimis mai multe petroliere anul acesta pentru a atenua această penurie.