DISTRIBUIȚI
dpa

Liderii din Serbia şi Kosovo se vor reuni la începutul lunii viitoare în cadrul unor discuţii mediate de Statele Unite, a anunţat vineri emisarul special american pentru acest dosar, Richard Grenell (foto),transmite dpa, potrivit agerpres.

‘Suntem bucuroşi să anunţăm că liderii din Kosovo şi Serbia se vor întâlni la Casa Albă pentru o negociere la 2 septembrie’, a scris Richard Grenell pe Twitter.


Citește și: Vietnamul cumpără vaccinul anti-COVID-19 din Rusia

Atât preşedintele sârb Aleksandar Vucic, cât şi premierul kosovar Avdullah Hoti au confirmat că se vor deplasa la Washington.

Majoritatea albaneză din Kosovo consideră Statele Unite cel mai important aliat al lor, iar premierul Hoti a salutat invitaţia, remarcând: ‘Kosovo este binecuvântat cu prietenii săi’.

Deşi reticent, Vucic a declarat la televiziunea sârbă privată TV Pink că Serbia ‘nu este în postura de a refuza discuţiile’.

Întâlnirea iniţială din cadrul iniţiativei Casei Albe era prevăzută la data de 27 iunie, dar a fost anulată în urma anunţului că preşedintele kosovar Hashim Thaci a fost pus sub acuzare pentru crime de război în timpul conflictului cu Serbia (1998-99) de către Tribunalul internaţional pentru Kosovo.

Serbia refuză să recunoască independenţa declarată unilateral de Kosovo în 2008 şi blochează aderarea fostei sale provincii la organizaţii internaţionale.

Citește și: Autorităţile afgane eliberează ultimii 400 de deținuți talibani

Implicarea SUA în relaţiile Serbia-Kosovo a intervenit abrupt la sfârşitul anului trecut, odată cu numirea lui Grenell ca emisar specia al preşedintelui Donald Trump.

Abordarea lui agresivă a scos din ecuaţie Uniunea Europeană, care media din 2011 procesul de normalizare a relaţiilor.

Negocierile desfăşurate sub egida UE au produs acorduri multiple menite să normalizeze relaţiile în regiune, dar care au rămas în mare măsură neimplementate, negocierile fiind blocate de cel puţin doi ani.