DISTRIBUIȚI
Antena 3

SUA au anunţat luni un nou ajutor de 457,5 de milioane de dolari pentru Ucraina destinat finanţării forţele de ordine, respectiv poliţia, gărzile de frontieră şi poliţiştii care anchetează crimele de război, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Livrările noastre de echipamente de protecţie, de material medical şi de vehicule blindate au redus net numărul de decese în rândul civililor ucraineni şi al apărătorilor lor”, a declarat şeful diplomaţiei americane Antony Blinken cu prilejul anunţării acestui ajutor.


Citește și : Lavrov atacă SUA de la tribuna ONU: ‘Rusofobia oficială a Occidentului este fără precedent, amploarea ei este grotescă’

„SUA sunt alături de poporul ucrainean şi rămân hotărâte să susţină o Ucraina democratică, independentă şi suverană”, a adăugat el într-un comunicat.

Această nouă tranşă, care ridică la 645 milioane de dolari ajutorul total al SUA pentru finanţarea forţelor de ordine ucrainene, se adaugă miliardelor de dolari de ajutor militar pe care Washingtonul l-a deblocat deja pentru Kiev.

Decizia survine în contextul în care autorităţile ucrainene au anunţat descoperirea a sute de morminte într-o pădure din apropierea oraşului Izium, recent recucerit de forţele ucrainene. Trupurile neînsufleţite a 447 de persoane, majoritatea civili, au fost descoperite, unele dintre ele prezentând semne de tortură.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a evocat săptămâna trecută, la Adunarea Generală a ONU, descoperirea a două noi gropi comune în zone eliberate de ocupaţia rusă şi a cerut ca Rusia să fie „pedepsită”.

Citește și : Zelenski s-a declarat şocat de faptul că Israelul nu a oferit sisteme antirachete Kievului – VIDEO