DISTRIBUIȚI
twitter

SUA au anunţat vineri „restricţii de viză” pentru a limita intrarea pe teritoriul american a unor oficiali din Partidul Comunist Chinez (PCC) consideraţi „responsabili” de atingere adusă libertăţilor în Hong Kong, potrivit declaraţiei secretarului de stat american Mike Pompeo, citat de Reuters şi AFP, scrie agerpres.

„Astăzi, anunţ restricţii de viză pentru foşti şi actuali oficiali ai PCC consideraţi responsabili sau complici la subminarea gradului ridicat de autonomie a Hong Kong-ului”, a declarat Pompeo într-un comunicat, fără a preciza numărul şi identitatea persoanelor vizate.


Citește și : Papa Francisc a donat 27 de ventilatoare pentru a ajuta spitale din America Latină

„Preşedintele Trump a promis să-i pedepsească pe oficialii Partidului Comunist Chinez responsabili de golirea de orice substanţă a libertăţilor Hong Kong-ului. Astăzi, noi acţionăm exact în acest sens”, a declarat Mike Pompeo.

Aceste măsuri îi vizează şi pe responsabilii implicaţi „în repunerea în cauză a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale” în fosta colonie britanică. Familia acestor responsabili este de asemenea susceptibilă de a fi vizată.

China a anunţat luna trecută un proiect de lege controversat pentru a relua controlul asupra securităţii în Hong Kong, proiect considerat imediat de către opoziţia locală şi de o mare parte a comunităţii internaţionale drept un mod de a reduce la tăcere mişcarea prodemocraţie din Hong Kong.

Demersul Chinei l-a determinat pe preşedintele american Donald Trump luna trecută să lanseze o procedură destinată să retragă Hong Kong-ului statutul economic special pe care i l-au acordat SUA şi care a permis acestui teritoriu să joace un rol de pol financiar global.

Citește și : Preşedintele Ucrainei Zelenski vizitează zonele inundate de pe Prut şi promite ajutor

El intervine de asemenea într-un moment în care retorica americană împotriva Chinei s-a intensificat, în plină campanie de realegere a lui Donald Trump, sondajele de opinie relevând că alegătorii americani sunt din ce în ce mai critici faţă de Beijing, mai ales din cauza propagării noului coronavirus, care a pornit din această ţară.

Pompeo a cerut Chinei să-şi onoreze angajamentul de a acorda Hong Kong-ului „un nivel ridicat de autonomie” şi a adăugat că SUA vor continua să reflecteze la mijloacele de a acţiona faţă de aceste îngrijorări.