DISTRIBUIȚI
Reuters

Armata americană a anunţat miercuri eşecul unui test cu rachetă balistică intercontinentală (ICBM) Minuteman III, survenit la lansare, precizând că racheta era neînarmată şi că o investigaţie este în desfăşurare pentru a stabili cauza acestei disfuncţionalităţi, relatează AFP, potrivit agerpres

Pentagonul intenţionează să repete acest tir de încercare menit să demonstreze eficacitatea descurajării nucleare americane şi să dea încredere aliaţilor Washingtonului, menţionează US Air Force într-un comunicat.


Citește și : OMS vrea mai puţin sodiu în alimentaţie

Racheta urma să fie lansată de la baza aeriană Vandenberg, în California, în cadrul testelor efectuate periodic de armata SUA. Aceasta nu a precizat unde ar fi trebuit să cadă racheta, dar de obicei proiectilele de acest fel sunt dirijate în direcţia Insulelor Marshall şi cad în mare.

Aflată în serviciu de 50 de ani, Minuteman III este din anul 2005 singura rachetă balistică intercontinentală cu lansare terestră din arsenalul nuclear al SUA. Rachetele de acest tip sunt instalate în silozuri de lansare la trei baze militare americane, în statele Wyoming, Dakota de Nord şi Montana.

Citește și : Talibanii şi guvernul afgan acuză jurnaliştii de presupusă propagandă

Arsenalul nuclear american mai cuprinde rachetele Trident, lansate de pe mare şi instalate la bordul submarinelor, şi bombe nucleare transportate de bombardiere strategice.