DISTRIBUIȚI
iStock

Departamentul american al Justiţiei a pus sub acuzare joi 28 de bancheri nord-coreeni despre care afirmă că au luat parte la o amplă schemă internaţională de spălare de bani implicând o sumă estimată la 2,5 miliarde de dolari, prin încălcarea sancţiunilor care vizează regimul de la Phenian, relatează Reuters şi dpa, potrivit agerpres.

Actul de acuzare de 50 de pagini dezvăluit joi la un tribunal federal din Washington prezintă detaliile unui întreg sistem de companii-paravan şi filiale externe „sub acoperire” creat de Banca nord-coreeană de comerţ exterior (FTB) în mai multe ţări, inclusiv China şi Rusia.


Citește și : Coreea de Sud LIMITEAZĂ numărul de elevi în şcoli

Scopul acestui mecanism, creat în 2013, era de a ocoli restricţiile internaţionale şi a permite astfel regimului nord-coreean să facă tranzacţii financiare pe plan global.

FTB a fost trecută pe „lista neagră” a SUA în 2013 şi a Consiliului de Securitate al ONU în 2017.

Potrivit Ministerului american al Justiţiei, pentru crearea acestei reţele FTB şi-a trimis angajaţi inclusiv în ţări ca Thailanda, Libia, Austria şi Kuweit şi a ajuns să dispună de peste 250 de companii paravan. Pe lângă cei 28 de bancheri nord-coreeni, între care se numără doi foşti preşedinţi ai băncii şi doi foşti vicepreşedinţi, au fost puşi sub acuzare şi cinci cetăţeni chinezi.

Citeşte şi: Trump a semnat ordinul ce loveşte în plin reţelele sociale

Un oficial american a menţionat că o parte din cei 2,5 miliarde de dolari rezultaţi prin acest mecanism fraudulos au fost destinaţi susţinerii programelor de arme nucleare şi rachete balistice ale Coreei de Nord, din cauza cărora regimul de la Phenian face obiectul sancţiunilor ONU.