DISTRIBUIȚI
Teller Report

Investigaţiile au continuat sâmbătă la o zi după atacul armat care a făcut trei morţi la baza aeronavală Pensacola din Florida, în special pentru a stabili dacă sauditul, aflat la pregătire militară în Statele Unite, a acţionat singur, notează AFP, potrivit agerpres.

„Vom lămuri totul în legătură cu asta”, a afirmat preşedintele american, Donald Trump, din grădinile Casei Albe. „Vom căuta să ştim ce s-a întâmplat, dacă este vorba despre o persoană sau mai multe”, a adăugat el.


Citește și : Decizie absurdă a unui primar din Franţa: Le interzice locuitorilor să moară în weekend și în timpul sărbătorilor

Potrivit cotidianului New York Times, care a citat o sursă anonimă, şase cetăţeni saudiţi au fost interogaţi la locul atacului, dintre care doi îl filmaseră integral.

„Motivaţiile atacatorului rămân deocamdată necunoscute”, a scris pe Twitter biroul din Jacksonville al poliţiei federale americane (FBI), care efectuează o anchetă împreună cu o unitate specializată în antiterorism.

Un membru al aviaţiei militare saudite a deschis focul vineri cu un pistol într-o sală de curs de la baza Pensacola, făcând trei morţi şi şapte răniţi înainte de a fi împuşcat de poliţie.

El publicase pe Twitter, înainte de atac, mesaje ostile faţă de Statele Unite, a raportat grupul de supraveghere online a mişcărilor jihadiste SITE.

Citește și : 60 de gambieni au murit în naufragiul de miercuri al unei ambarcaţiuni cu migranţi în largul coastelor Mauritaniei (președinte)

„Sunt împotriva răului, iar America în întregime s-a transformat în naţiunea răului (…) Nu sunt împotriva voastră doar pentru că sunteţi americani, nu vă urăsc din cauza libertăţilor voastre, vă urăsc pentru că în fiecare zi sprijiniţi, finanţaţi şi comiteţi crime nu doar contra musulmanilor, dar şi a omenirii”, a scris pe Twitter atacatorul, identificat de SITE ca fiind Mohammed al-Shamrani.

Potrivit presei americane, anchetatorii caută să verifice dacă autorul atacul este într-adevăr cel care a scris mesajele, în care este amintit fostul lider al reţelei jihadiste Al-Qaida, sauditul Osama bin Laden.