DISTRIBUIȚI
Business Recorder

Statele Unite au criticat vineri autorităţile de la Teheran, apreciind că nu au făcut ”propuneri constructive” în cursul negocierilor privind programul nuclear de la Viena, relatează AFP, potrivit agerpres.

”Noul guvern iranian nu a venit la Viena cu propuneri constructive”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.


Citește și : Turcia riscă sancţiuni europene drastice în cazul lui Osman Kavala

Europenii şi-au exprimat vineri ”dezamăgirea şi îngrijorarea” la câteva zile după reluarea, la Viena, a negocierilor privind dosarul nuclear iranian, potrivit unor înalţi diplomaţi din Franţa, Germania şi Regatul Unit.

”Teheranul revine aproape asupra tuturor compromisurilor la care s-a ajuns cu dificultate” în timpul primei runde de negocieri între aprilie şi iunie, au spus sursele citate.

Încheiat în 2015 între Republica Islamică şi şase mari puteri (SUA, Rusia, China, Franţa, Germania, Regatul Unit), acordul nuclear iranian a fost afectat în urma retragerii unilaterale a Statelor Unite în 2018 şi a restabilirii sancţiunilor.

Citește și : Preşedintele Botswanei spune că diplomaţii străini au venit infectaţi cu Omicron din Europa

În ripostă, Teheranul a renunţat la majoritatea angajamentelor sale. Negocierile de la Viena au ca scop revenirea la acord a Washingtonului, care participă indirect la discuţii.