DISTRIBUIȚI

Rusiei „nu-i pasă” că lumea suferă de foamete, a denunţat marţi cu virulenţă purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, făcând referire la decizia Moscovei de a-şi suspenda participarea la acordul privind exporturile de cereale ucrainene, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Orice decizie a Moscovei împotriva acordului este în esenţă un fel de a spune că nu-i pasă. Moscovei nu-i pasă că lumea poate suferi de foamete. Moscovei nu-i pasă că oamenii suferă de foamete”, a repetat de mai multe ori Ned Price în faţa jurnaliştilor, denunţând acţiunile Rusiei, care în opinia sa agravează criza alimentară mondială.


Citește și : Kremlinul susţine că NU e nevoie de un decret semnat de Putin pentru a opri mobilizarea

El şi-a exprimat îngrijorarea în special în legătură cu creşterea preţurilor la alimente în întreaga lume, deja constatată din cauza incertitudinii din jurul acordului.

Afirmaţiile sale survin în contextul în care Centrul Comun de Coordonare (JCC), însărcinat cu acordul internaţional privind exporturile de cereale ucrainene în Marea Neagră, a anunţat marţi seară suspendarea tuturor deplasărilor de nave de marfă începând de miercuri.

Citește și : Erdogan va discuta cu Putin şi Zelenski despre exportul cerealelor ucrainene

Acest acord, suspendat sâmbătă de Rusia ca ripostă la atacurile care au vizat flota sa din Marea Neagră, a fost semnat la Istanbul la 19 iulie pentru patru luni şi are ca scop prevenirea unei grave crize alimentare, în special în Africa.

El a permis exportul a aproape zece milioane de tone de cereale ucrainene, blocate în porturile Ucrainei de la începutul conflictului la 24 februarie.