DISTRIBUIȚI
Fox News

Ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, a acuzat joi Rusia că încearcă să protejeze Iranul de inspecţiile Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), informează Reuters, conform agerpres.

Inspecţiile sunt legate de aşa-numitul capitol T din acordul nuclear încheiat de şase puteri internaţionale cu Iranul în 2015, referitor la interzicerea „activităţilor care pot contribui la dezvoltarea unui dispozitiv nuclear exploziv”. Respectarea restricţiilor în domeniul nuclear este verificată de AIEA, deşi articolul T nu se referă explicit la agenţie, spre deosebire de alte prevederi din acord. Haley a afirmat că Statele Unite doresc extinderea inspecţiilor agenţiei prin includerea unor obiective militare.


Citeşte şi: Doi români au fost prinşi în Canalul Mânecii cu un camion plin cu droguri

„Dacă acordul nuclear cu Iranul trebuie să aibă vreun sens, părţile trebuie să înţeleagă termenii acordului în acelaşi fel. Se pare că unele ţări încearcă să protejeze Iranul de alte inspecţii. Fără inspecţii, acordul cu Iranul este o promisiune deşartă”, a declarat ambasadoarea SUA ca răspuns la o declaraţie făcută Reuters de directorul general al AIEA, Yukia Amano, potrivit căruia marile puteri trebuie să clarifice capitolul disputat din acord.

Rusia, care a semnat acordul cu Iranul alături de SUA, China, Regatul Unit, Franţa şi Germania, consideră că AIEA nu are autoritatea să verifice respectarea capitolului T.