DISTRIBUIȚI
Chronicle Live

Un student britanic, în vârstă de 31 de ani, este reţinut în Emiratele Arabe Unite (EA) de cinci luni ”fără motiv”, potrivit soţiei sale, o detenţie care îngrijorează atât pe rudele acestuia, cât şi Guvernul britanic, relatează AFP, potrivit News.ro .

Matthew Hedges, un doctorand la Universitatea din Durham, în nord-estul Angliei, a fost arestat pe Aeroportul din Dubai la 5 mai, după ce s-a dus în EAU să efectueze interviuri pe teme de politică extrernă şi strategie în domeniul securităţii.


Citește și : SUA au dispus suspendarea tuturor zborurilor interne şi internaţionale cu avioanele de vânătoare F-35

El este ţinut în detenţie de atunci, într-un loc necunoscut, fără ca împotriva sa să fi fost formulate acuzaţii, potrivit soţiei sale, Daniela Tejada.

”El nu este vinovat de nimic,doar făcea o cercetare universitară”, a declarat ea pentru AFP, în timp ce presa evocă suspiciuni de spionaj.

”Suntem îngrojoraţi”, a declarat ministrul britaic de Externe Jeremy Hunt pentru AFP. El a precizat că a discutat ”în două rânduri, faţă în faţă, despre acest subiect” cu omologul său din EAU. ”Ei sunt aşadar întru totul conştienţi de îngrijorările noastre, iar nou supraveghem foarte îndeaproape” situaţia, a spus Hunt.

”Eu ştiu că (cazul său) este studiat la un nivel foarte înalt. Însă mă tem că abordarea lor nu a fost foarte eficientă”, a declarat, la rândul său, Daniela Tejada pentru AFP.

Ea a discutat în mai multe rânduri la telefon cu soţul său, pe care l-a văzut ultima oară în această vară.

Ea spune că Matthew Hedges este încarcerat la izolare şi ia antidepresive şi somnifere.

Citește și : Toată lumea plăteşte pentru eşecul în abordarea foametei în Siria, afirmă preşedintele Programului Alimentar Mondial

”Suntem îngrijoraţi serios de starea de bine a lui Matt şi rămânem în contact strâns cu familia”, a reacţionat adjunctul cancelarului Universităţii din Durham Stuart Corbridge, într-un comunicat transmis AFP. ”Continuăm să ne oferim tot ajutorul eforturilor depuse pentru aducerea lui Matt acasă în deplină securitate şi rapid”.

Cazul lui Matthew Hedges urmează să fie examinat într-o şedinţă, pe 24 octombrie, în EAU.