DISTRIBUIȚI
Wikipedia

Comisia Europeană încă nu şi-a finalizat strategia de extindere a Uniunii Europene către Balcanii Occidentali, dar cu siguranţă documentul se va concentra pe Serbia şi Muntenegru, a anunţat miercuri executivul comunitar, citat de TANJUG, relatează agerpres .

Proiectul strategiei de extindere a UE urmează să includă criteriile generale pentru aderarea Serbiei şi a Muntenegrului la UE.


Documentul vizează încheierea în 2023 a negocierilor de aderare a Serbiei şi intrarea efectivă a ţării în UE în anul 2025.

”Comisia Europeană pregăteşte o strategie pentru o aderare de succes a Serbiei şi a Muntenegrului drept principale candidate. Strategia va include întreaga regiune a Balcanilor Occidentali”, a declarat Maja Kocijancic, purtătoare de cuvânt a CE.

Citește și : Comisia Europeană propune înființarea unui Fond Monetar European în 2019

Pe de altă parte, Comitetul reprezentanţilor permanenţi al UE (COREPER), reunit miercuri la nivel de ambasadori la Bruxelles, a decis deschiderea a două noi capitole ale negocierilor de aderare cu Serbia – capitolul 6 (legislaţia privind funcţionarea societăţilor comerciale) şi capitolul 30 (relaţii externe).

În reuniunea de miercuri a COREPER a fost discutată şi posibilitatea deschiderii a încă unui capitol de negociere, privitor la prevederile financiare şi bugetare, dar nu s-a dat undă verde din cauza opoziţiei a cinci state membre, printre care Franţa şi Germania. Cele cinci ţări nu sunt mulţumite de rezultatele Serbiei privind statul de drept şi implementarea planului de acţiune pentru capitolul 23 – drepturi fundamentale şi sistemul judiciar.