DISTRIBUIȚI
REUTERS

Mai puţin de 25% dintre străinii rezidenţi în China – 200.000 dintr-un total de 845.000 – s-au vaccinat anti-COVID-19 până la începutul lunii iunie, informează ziarul South China Morning Post, citat vineri de EFE, potrivit agerpres.

Potrivit informaţiilor Camerei de Comerţ Americane (AmCham) din Shanghai, preluate de ziarul chinez, mulţi rezidenţi străini aşteaptă ca ţara asiatică să aprobe comercializarea vaccinurilor dezvoltate în străinătate, ca urmare a neîncrederii privind eficacitatea sau recunoaşterea internaţională a vaccinurilor chinezeşti, singurele disponibile până în acest moment.


Citește și: Biden a prins curaj după întâlnirea cu Putin și vrea acum să se vadă și cu președintele chinez

„Sunt persoane care aşteaptă să poată alege un vaccin străin, probabil de la BioNTech”, a declarat preşedintele Camerei, Ker Gibbs.

„(Acestea) cred că vaccinurile străine le vor oferi mai multă flexibilitate la momentul călătoriei în Europa sau în SUA. Peste 50 de ţări au recunoscut că vaccinul de la BioNTech este sigur şi eficient”, a precizat responsabilul american.

În decembrie, compania farmaceutică chineză Fosun Pharma a încheiat un acord pentru importul în 2021 a cel puţin 100 de milioane de doze de vaccinuri produse de BioNtech, care depinde însă de autorizarea de către China a comercializării acestui vaccin, autorizare care nu a fost emisă încă.

Directorul executiv al companiei BioNTech, Ugur Sahin, a declarat în aprilie că vaccinul companiei sale va obţine aprobarea autorităţilor chineze „cel târziu în iulie”, notează South China Morning Post.

Citește și: UE adaugă o nouă afecțiune sanguină foarte rară pe lista efectelor secundare provocate de vaccinul AstraZeneca

Pe de altă parte, China are practic graniţele închise din 28 martie anul trecut, inclusiv pentru o bună parte dintre străinii care au permis de rezidenţă şi care, venind din străinătate, trebuie să realizeze un test PCR şi să stea 14 zile în carantină într-un hotel.

Autorităţile sanitare chineze prevăd să ţină frontierele închise până la atingerea imunităţii colective, pentru care trebuie să vaccineze între 70% şi 80% din populaţia ţării de aproape 1,412 de miliarde de locuitori, ceea ce speră să reuşească până la sfârşitul acestui an sau la mijlocul lui 2022.

Până în prezent, China a administrat 945 de milioane de doze de vaccin, potrivit datelor oficiale.