DISTRIBUIȚI
kosovapress.com
NATO Secretary-General Jens Stoltenberg briefs the media ahead of a NATO foreign ministers meeting at the Alliance headquarters in Brussels, Belgium, May 19, 2016. REUTERS/Francois Lenoir

Ascensiunea Chinei oferă noi oportunităţi, dar generează şi „noi provocări”, modificând echilibrul pe plan mondial, mai ales în contextul consolidării arsenalului nuclear, afirmă secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, observând că influenţa Beijingului se apropie de „porţile Europei”, scrie mediafax.

„Ascensiunea Chinei modifică fundamental echilibrul de puteri la nivel mondial. Oferă noi şanse, mai ales în domeniul economic, dar generează şi noi provocări”, a declarat Jens Stoltenberg într-un interviu acordat publicaţiei germane Welt am Sonntag.


Citește și : OMS este preocupată de situaţia epidemică din Brazilia

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice subliniază că Beijingul generează provocări de ordin militar. „China investeşte masiv în arme nucleare şi în sisteme de rachete cu rază lungă de acţiune care pot ajunge în Europa. Statele membre NATO trebuie să gestioneze împreună aceste provocări”, a subliniat Jens Stoltenberg.

„China se apropie din ce în ce mai mult de porţile Europei. Este prezentă în regiunea arctică, în Africa, în zona Mării Mediterane. Beijingul face investiţii masive în infrastructura esenţială din Europa şi este activă în domeniul cibernetic”, precizează secretarul general NATO.

Citește și : Twitter a blocat conturi online chineze care difuzau informaţii false

„Nicio ţară nu este ameninţată direct de China. Dar observăm evoluţii majore în Marea Chinei de Sud. China încearcă din ce în ce mai mult să obstrucţioneze libertatea de circulaţie maritimă în apele internaţionale. Sunt preocupat de aceste lucruri”, a continuat Jens Stoltenberg, pledând pentru menţinerea dialogului cu Administraţia de la Beijing.

În „Procesul de reflecţie NATO 2030”, China are un rol important. „Marea Chinei de Sud nu este un obiectiv al NATO. Alianţa nu are niciun motiv să trimită trupe în această zonă. Dar credem în comerţul liber, în libertatea de circulaţie maritimă în apele internaţionale şi în respectarea reglementărilor, iar acest lucru este valabil şi pentru Marea Chinei de Sud”, a insistat Jens Stoltenberg.