DISTRIBUIȚI
Jens Stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a exprimat joi speranţa că la summitul organizaţiei care va avea loc în 11-12 iulie, la Bruxelles, va fi luată decizia de a începe negocierile în vederea acceptării Macedoniei ca membru cu drepturi depline al Alianţei Nord-Atlantice, transmite Reuters, potrivit agerpres.

La sosirea la summitul Uniunii Europene, ce are pe agendă şi apărarea europeană, Stoltenberg a subliniat că aşteaptă ca la reuniunea la nivel înalt de luna viitoare să fie adoptate măsuri care vor consolida puntea transatlantică şi să se reafirme ‘sprijinul solid’ al NATO pentru Georgia.


Citește și : Nava germană Polarstern va staţiona un an în Oceanul Arctic, în cadrul unui ambiţios proiect științific

 

Pe de altă parte, Jens Stoltenberg s-a declarat încrezător că preşedintele SUA, Donald Trump, este angajat faţă de NATO, iar acest angajament a fost dovedit deja ‘de faptele, nu de vorbele’ liderului de la Casa Albă.

Stoltenberg a salutat anunţul privitor la primul summit bilateral între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american, Donald Trump, care va avea loc pe 16 iulie, la Helsinki.

”Salut viitoarea întâlnire între preşedinţii Trump şi Putin întrucât eu cred în dialog şi că abordarea NATO faţă de Rusia este dublă: există apărare şi dialog”, a explicat secretarul general al NATO.

Casa Albă şi Kremlinul au anunţat joi că preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american, Donald Trump, se vor întâlni pe 16 iulie, la Helsinki, pentru primul lor summit bilateral.

Citește și : Ungaria PÂRĂŞTE România la Washington pentru că pune în pericol siguranţa energetică

Cu prilejul întrevederii de la Helsinki vor fi abordate ‘stadiul actual şi perspectivele de dezvoltare a relaţiilor ruso-americane’, precum şi principalele subiecte internaţionale, menţionează comunicatul emis de Kremlin.

La rândul său, Casa Albă a precizat că ‘cei doi lideri vor discuta despre relaţiile între Statele Unite şi Rusia, precum şi despre o serie de subiecte legate de securitatea naţională’.

Anunţul a fost făcut simultan la Moscova şi Washington, potrivit celor convenite în timpul discuţiilor purtate în ajun de consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, în capitala rusă, unde s-a întâlnit cu preşedintele Putin, care a declarat că doreşte o revigorare a relaţiilor ruso-americane.