DISTRIBUIȚI

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a respins apel preşedintelui francez Emmanuel Macron ca Europa să coopereze mai mult în materie de descurajare nucleară, într-un interviu publicat vineri de revista Der Spiegel, citată de dpa, scrie agerpres.

‘Avem deja o descurajare nucleară în Europa – cea a NATO’, a declarat Stoltenberg în interviu, invitând Franţa să se alăture Grupului NATO de Planificare Nucleară, un demers căruia Parisul nu i-a dat curs până acum.


Citește și : Mii de oameni fug zilnic din calea atrocităților comise în Burkina Faso

‘Dacă francezii vor să-şi schimbe părerea, ei sunt bineveniţi oricând’, a spus Stoltenberg.

Preşedintele francez Emmanuel Macron le-a propus la începutul lunii partenerilor europeni ‘un dialog strategic’ cu privire la rolul pe care l-ar putea juca forţele de descurajare nucleară ale Franţei în securitatea colectivă.

Partenerii europeni ar putea să se alăture de asemenea exerciţiilor forţei de descurajare nucleară (franceze), a sugerat el.

În acelaşi timp, Macron a exclus ca Franţa să-şi plaseze armele nucleare sub controlul NATO sau să se alăture Grupului de Planificare Nucleară al Alianţei.

Preşedintele francez a insistat pentru o mai mare autonomie europeană în materie de apărare, afirmând la Conferinţa de securitate de la Munchen de săptămâna trecută că NATO şi o ‘Europă a apărării’ sunt ‘doi piloni’ ai securităţii colective europene.

Franţa este singura putere nucleară rămasă în cadrul Uniunii Europene după ce Marea Britanie a părăsit blocul comunitar la 31 ianuarie.

Citește și : Putin dă vina pe Occident pentru tensiunile cu Ucraina: ‘Se tem de un concurent global!’

Macron a generat numeroase controverse şi întrebări în cadrul NATO la sfârşitul anului trecut, când a spus că Alianţa Nord-Atlantică ar fi în ‘moarte cerebrală’. El susţine că Europa trebuie să-ş consolideze propriile capacităţi de apărare şi să-şi reducă dependenţa de SUA.

La Munchen, Macron a criticat reticenţa germană de a discuta despre puterea militară în afara cadrului NATO, spunând că este necesar să ne gândim la aceasta ‘ca europeni’.