DISTRIBUIȚI
kosovapress.com
NATO Secretary-General Jens Stoltenberg briefs the media ahead of a NATO foreign ministers meeting at the Alliance headquarters in Brussels, Belgium, May 19, 2016. REUTERS/Francois Lenoir

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri, într-un interviu pentru agenţia Reuters, că Alianţa va încerca să evacueze în continuare afgani vulnerabili şi să menţină contactul cu talibanii, dar că noii guvernanţi de la Kabul vor trebui să arate că merită ajutor şi recunoaştere, potrivit agerpres.   

Turcia, stat NATO care a administrat aeroportul din Kabul timp de şase ani, s-a oferit să ajute la menţinerea lui în stare operaţională după retragerea trupelor americane şi aliate, o ofertă similară venind şi din partea Qatarului.


Citește și : SUA trimit peste 1,2 milioane de vaccinuri în Africa

Stoltenberg a spus că a discutat despre acest subiect cu emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad al-Thani, şi cu ministrul de externe al acestui stat.

‘Contactul operaţional cu talibanii este necesar pentru a scoate oameni’ din Afganistan, a afirmat el în interviul pentru Reuters.

‘NATO a reuşit să evacueze cea mai mare parte a personalului care a lucrat pentru noi. Dar mai sunt încă mulţi oameni rămaşi, şi vom continua să lucrăm pentru a-i scoate de acolo’, a precizat el.

Şeful NATO a avertizat în legătură cu o recunoaştere rapidă a unui guvern taliban şi a afirmat că este prea devreme pentru a emite o judecată despre desemnarea mollahului Baradar, co-fondator al mişcării talibanilor, ca şef al noului guvern.

‘Trebuie să-i judecăm după faptele lor, nu după vorbele lor. Îi vom ţine responsabili pentru ceea ce au promis – în privinţa faptului că vor împiedica Afganistanul să devină un sanctuar pentru terorişti internaţionali, în privinţa drepturilor omului, mai ales ale femeilor, şi în privinţa liberei treceri’, a adăugat el.

Stoltenberg a reluat promisiunile multor guverne occidentale că vor cere moderaţie din partea talibanilor, care, atunci când au fost la putere între 1996 şi 2001, au impus o versiune ultrarigoristă a legii islamice, în care femeile au fost sistematic oprimate.

Citește și : Consiliul Europei este îngrijorat de o lege anti-migranţi din Grecia

‘Ne vom folosi de pârghiile noastre politice, diplomatice şi financiare asupra noilor guvernanţi din Afganistan şi vom rămâne uniţi’, a subliniat el.

Stoltenberg a mai afirmat că recunoaşterea diplomatică va fi discutată în rândul aliaţilor din NATO şi al comunităţii internaţionale mai largi ‘pentru a pune cât de mai multă presiune se poate asupra guvernului taliban’.