DISTRIBUIȚI
kosovapress.com
NATO Secretary-General Jens Stoltenberg briefs the media ahead of a NATO foreign ministers meeting at the Alliance headquarters in Brussels, Belgium, May 19, 2016. REUTERS/Francois Lenoir

NATO ar putea face mai mult pentru a sprijini misiunea operaţiunii Sophia a Uniunii Europene vizând respectarea embargoului asupra armelor cu destinaţia Libia, a declarat marţi secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, informează dpa, scrie agerpres.

În ultimele zile, actori internaţionali cheie în conflictul intern din Libia au convenit un set de măsuri menite să aducă pacea în această ţară nord-africană cuprinsă de haos.


Citește și : Merkel aşteaptă o decizie a UE privind participarea Huawei la sistemul 5G în Europa

Ca parte a acestor eforturi, miniştrii de externe din UE au decis luni să relanseze operaţiunea navală Sophia în Marea Mediterană cu un mandat revizuit, centrat exclusiv pe controlul respectării embargoului ONU asupra armelor.

‘NATO furnizează sprijin Operaţiunii Sophia. Şi, în fapt, am putea face mai mult pentru a oferi sprijin dacă va fi cerut de Uniunea Europeană, spre exemplu pentru a ajuta la implementarea embargoului privind armele’ pentru Libia, a declarat Stoltenberg în faţa eurodeputaţilor.

Operaţiunea Sophia a fost creată în 2015 cu misiunea dublă de a lupta împotriva traficanţilor de persoane şi de a controla respectarea embargoului instituit de ONU asupra armelor cu destinaţia Libia. În cadrul operaţiunii au fost salvaţi mii de migranţi pe mare.

Citește și : Franța, de acord să amâne colectarea noii taxe pentru ‘giganții’ din tehnologie până la finalul acestui an

Patrulele navale au fost suspendate anul trecut din cauza unei dispute la nivelul UE în legătură cu soarta migranţilor salvaţi, dar misiunea continuă să instruiască garda de coastă libiană.

În 2016, NATO a fost de acord să furnizeze operaţiunii Sophia asistenţă logistică şi pentru misiuni de recunoaştere, prin nave şi aparate de patrulare maritimă aeriană. Partajarea de informaţii continuă sub umbrela operaţiunii Sea Guardian.