DISTRIBUIȚI

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat vehement, vineri seară, anexările teritoriale decise de Rusia, avertizând că generează escaladarea conflictului, dar a amintit Ucrainei că admiterea în Alianţa Nord-Atlantică necesită unanimitate, informează mediafax.

Mobilizarea militară decisă de preşedintele Vladimir Putin şi anexările teritoriale „constituie cea mai gravă escaladare a conflictului de când Rusia a invadat Ucraina în februarie”, a declarat Jens Stoltenberg, potrivit postului de televiziune CNN.


Citește și : ALERTĂ la Bruxelles! Un plic cu pudră albă a fost găsit la sediul Comisiei Europene

„Putin a mobilizat sute de mii de trupe suplimentare, s-a angajat în ameninţări nucleare iresponsabile, iar acum a anexat ilegal noi teritorii ucrainene. Aceste acţiuni reprezintă cea mai gravă escaladare a conflictului de la începerea acestuia”, a subliniat secretarul general al NATO.

Referindu-se la afirmaţiile preşedintelui Volodimir Zelenski privind candidatura Ucrainei pentru integrarea în NATO în procedură rapidă, Jens Stoltenberg a reamintit, potrivit cotidianului Le Figaro, că orice decizie de admitere a unui stat în Alianţa Nord-Atlantică necesită unanimitate din partea liderilor ţărilor membre.

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat vineri anexarea de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie şi a cerut armatei ucrainene să înceteze acţiunile beligerante, ameninţând cu o ripostă militară cu arme strategice.

Citește și : Turcia vrea să trimită mai multe arme Ciprului de Nord

Ucraina va cere integrarea în Alianţa Nord-Atlantică prin procedură rapidă, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, ca reacţie la decizia Rusiei.