DISTRIBUIȚI
kosovapress.com
NATO Secretary-General Jens Stoltenberg briefs the media ahead of a NATO foreign ministers meeting at the Alliance headquarters in Brussels, Belgium, May 19, 2016. REUTERS/Francois Lenoir

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a exprimat luni îngrijorarea faţă de „extinderea arsenalului nuclear al Chinei” şi a făcut apel la Beijing să accepte un dialog privind controlul armamentelor, relatează AFP, potrivit agerpres

China nu este considerată un adversar al NATO, însă ea trebuie „să îşi respecte angajamentele internaţionale şi să acţioneze responsabil în sistemul internaţional”, a insistat el în cursul unei videoconferinţe cu şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi.


Citește și : Premierul R. Moldova PLEACĂ la Bruxelles

Stoltenberg a exprimat „îngrijorările NATO în privinţa politicilor coercitive ale Chinei, expansiunii arsenalului său nuclear şi lipsei de transparenţă a procesului său de modernizare militară”, a precizat Alianţa Nord-Atlantică într-un comunicat.

„Secretarul general a subliniat că transparenţa reciprocă şi dialogul în privinţa controlului armamentelor vor fi benefice atât pentru NATO, cât şi pentru China”, se adaugă în comunicat.

În cadrul discuţiei, a fost evocată şi situaţia din Afganistan. Stoltenberg a insistat asupra necesităţii „de a face astfel încât această ţară să nu mai fie folosită din nou ca platformă pentru terorişti”.

Citește și : Japonia se pregăteşte să ridice starea de urgenţă

El a făcut apel „la o abordare internaţională coordonată, inclusiv cu ţările din regiune, pentru ca talibanii să fie traşi la răspundere în privinţa angajamentelor lor în materie de luptă împotriva terorismului şi a respectării drepturilor omului, în special a drepturilor femeilor”.