DISTRIBUIȚI
EURACTIV.com

Secretarul general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Jens Stoltenberg, şi-a adus omagiul pentru victimele atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001 din SUA şi a declarat că alianţa va continua să lupte împotriva ameninţării terorismului global, informează sâmbătă dpa, potrivit agerpres

„Lupta împotriva terorismului va continua şi NATO va continua să aibă un rol important, ca singurul loc unde Europa şi America de Nord se reunesc în fiecare zi pentru securitatea noastră comună”, a spus Stoltenberg la ceremonia de comemorare de la sediul alianţei de la Bruxelles.


Citește și : Acţiune în justiţie la Tribunalul UE împotriva certificatului sanitar european

Cu prilejul comemorării a două decenii de la atentatele din 11 septembrie, drapelele celor 30 de ţări membre ale NATO au fost arborate în bernă sâmbătă, ca semn de omagiu pentru cei circa 3.000 de oameni care au murit în urma deturnării a patru avioane de către un commando al Al-Qaida, în cel mai sângeros atac comis pe teritoriul SUA din istoria acestei ţări.

SUA, susţinute de aliaţii din NATO, au invadat Afganistanul la scurt timp după acele atentate, alungându-i pe talibani de la putere. Gruparea islamistă radicală, care a găzduit Al-Qaida înainte de a fi alungată, a recucerit puterea în Afganistan într-un ritm extrem de rapid, o lovitură majoră pentru NATO, subliniază dpa.

Într-un editorial publicat în cotidianul german Die Welt, Stoltenberg subliniază, printre altele, că NATO a „început deja o evaluare amănunţită” a misiunii care a durat aproape 20 de ani, pentru a vedea ce învăţăminte trebuie trase.

Citește și : Doi jurnalişti afgani, bătuţi de talibani până când nu au mai putut să se ridice în picioare

În pofida sfârşitului amar, Stoltenberg apără misiunea în articol, afirmând că ea a prevenit organizarea de atacuri de pe teritoriul afgan.

Utilizarea forţei militare a fost necesară ca ultim resort şi a fost „garantul suprem al libertăţii noastre”, a scris fostul premier norvegian.