DISTRIBUIȚI
RFE/RL

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat joi la Bruxelles că apelul preşedintelui american Donald Trump către aliaţi de a cheltui mai mult pentru apărare a avut un impact clar şi a făcut alianţa mai puternică, relatează Reuters şi DPA, conform agerpres.

Întrebat într-o conferinţă de presă după summitul NATO de la Bruxelles despre o reuniune cu uşile închise, în care, potrivit unor oficiali, Trump le-a spus aliaţilor să atingă obiectivul NATO sau SUA ”vor merge singure”, Stoltenberg a declarat: ”Am avut o discuţie foarte sinceră şi deschisă… Acea discuţie a făcut NATO mai puternic. A creat un nou sens al urgenţei”.


Citește și : Brexit: Libertate de mişcare pentru studenţi şi muncitori din Marea Britanie în UE şi viceversa (raport)

”Faptul că am avut această discuţie deschisă a indicat clar că ne vom intensifica eforturile şi arată că un mesaj clar din partea preşedintelui Trump are un impact”, a mai spus Stoltenberg.

Potrivit lui Stoltenberg, aliaţii europeni şi Canada au adus 41 miliarde de dolari la cheltuielile NATO pentru apărare de când Donald Trump şi-a preluat mandatul la începutul lui 2017.

”Toţi aliaţii s-au angajat să sporească substanţial această sumă. Astfel că ne întărim cum nu s-a mai întâmplat până acum, permiţând SUA să-şi diminueze cheltuielile”, a afirmat Stoltenberg, precizând clar că nu s-au făcut noi promisiuni concrete joi, aşa cum a sugerat Trump.

Citește și : UE rebuie să fie ”foarte, foarte atentă” în legătură cu imigraţia, deoarece ea ”pune stăpânire pe Europa” (Trump)

”M-am aşteptat la discuţii sincere privind împărţirea sarcinii şi aceasta este exact ceea ce am obţinut”, a precizat secretarul general al NATO, adăugând că liderii au avut ”un summit foarte bun”, care a făcut NATO mai puternic.